Mekalister: Pozicije Beograda i Prištine još veoma udaljene 1Dejvid Mekalister Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocenio je uoči nastvaka dijaloga Beograda i Prištine da su pozicije dve strane „još veoma udaljene“ i da današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija može biti samo početak normalizacije odnosa.

Posle skoro dve godine zatišja, dobro je da predstavnici Beograda i Prištine ponovo pričaju, ali ne treba očekivati brza rešenja, rekao je Mekalister  za Dojče vele (Deutsche Welle-DW).

Mekalister je ocenio da su „pozicije su još veoma udaljene“ i da je „sada neophodno da obe strane pokažu političku volju i angažman“.

On ističe da je u interesu EU da podstiče razgovore i da ih poveže sa „jasnom perspektivom pristupanja EU“.

„Nerešena situacija između Srbije i Kosova ostaje potencijalni faktor destabilizacije za ceo Zapadni Balkan i time je za celu Evropu od političke i posebne bezbednosne važnosti“, rekao je Mekalister.

Dodao je da se Beograd i Priština moraju sami sporazumeti oko tema koje će biti na stolu i oko rešenja.

„EU će očuvati striktno posredničku ulogu. Odajem veliko priznanje specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku jer mu je uspelo da, uz inicijativu Francuske i Nemačke, ponovo dovede pregovaračke strane za sto.“

Mekalister je podsetio da je Brisel izričito pozdravio ukidanje kosovskih carina na uvoz robe iz Srbije i BiH. „To je bio uslov da vratimo dve strane za pregovarački sto. U tom pogledu ta odluka Vlade premijera Hotija zaslužuje priznanje“, dodao je.

Na pitanje o ideji o razmeni teritorija, Mekalister je odgovorio a da rezultat mora biti „saglasnost“ dve strane, a da je „kosovska strana kategorički isključila mogućnost da razmena teritorija bude na agendi“.

Nemački političar je naveo da „američke posredničke aktivnosti“ između Srbije i Kosova nisu bile na taj način dogovorene sa EU.

Prema Mekalisterovim rečima, vrata za evropsko-američku saradnju na rešavanju kosovskog pitanja ostaju otvorena „ukoliko se poklapaju interesi“.

„Ali dijalog između Srbije i Kosova je vodila EU i EU će ga i dalje voditi“, naglasio je.

Na pitanje novinara DW zašto još uvek nema vizne liberalizacije za građane Kosova, Mekalister je podsetio da se Evropski parlament ubedljivom većinom izjasnio za liberalizaciju.

„Iz našeg ugla je Kosovo ispunilo sve preduslove. Nažalost, ima država članica EU koji nastavljaju da blokiraju odluku i zato svakako mogu da razumem razočaranje na Kosovu…. Oduvek sam smatrao da, kada EU postavi zahteve i kada ih naši partneri ispune, onda mi moramo zbog sopstvene verodostojnosti da ispunimo naš deo dogovora“, zaključio je Mekalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari