kijevfoto EPA/ROMAN PILIPEY

Predsednik Odbora parlamenta Ukrajine za spoljne poslove Oleksandr Merežko rekao je danas za T7 da se u Kijevu razgovara o priznavanju Kosova, napominjući da nije lako doneti tu odluku i da bi se bar moglo razmotriti otvaranje kancelarije za vezu u Prištini.

Merežko je rekao da u ukrajinskom parlamentu ima poslanika koji podržavaju priznanje nezavisnosti Kosova i da bi možda trebalo otvoriti kancelariju za vezu u Prištini, kao odgovor na podršku koju Kosovo daje njegovoj zemlji.

Sada u našem parlamentu imamo poslanike koji su veliki zagovornici priznanja Kosova, ali i dalje imamo rasprave, jer to nije laka stvar. Postoje prednosti i mane. Vidimo da odlučujuća većina Evropske unije priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Naši najbliži saveznici kao što su SAD, Velika Britanija priznaju Kosovo. Dakle, to je jak argument u korist priznanja, objasnio je on.

Merežko je rekao da je ranije bilo zabrinutosti da bi priznanje Kosova dalo argument u ruke ruskoj propagandi, ali mnoge stvari su se promenile posle ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reporteri.net.

Ono što vidim kao građanin Ukrajine je da je Kosovo na strani Ukrajine, pošto je uvelo sankcije Rusiji i da pokušava da nas podrži, rekao je on.

Iz komunikacije koju sam imao sa srpskim kolegama vidim neke nedoumice, ističe Merežko i navodi da
„nažalost, ponekad Srbija teži Rusiji“.

Srbija ne želi da uvodi sankcije Rusiji, što je za mene veoma zabrinjavajuće i moj stav je jednostavan: morate da podržavate svoje prijatelje, morate da podržavate one koji vas podržavaju, posebno kada ste u teškoj poziciji i kada se borite za opstanak, naveo je.

Možda bi rešenje moglo da bude bar kancelarija za vezu u Prištini, ali ja predstavljam parlamentarnu diplomatiju i ne vidim celu sliku, jer ne predstavljam celo Ministarstvo, dodao je Merežko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari