Mesić: Milošević i Tuđman u Karađorđevu dogovorili podelu BiH, uskoro objavljujemo dokument 1Stjepa Stipe Mesić Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Stipe Mesić, bivši predsednik Hrvatske i član Predsedništva SFRJ u poslednjem sazivu, izjavio je da sa Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim radi na izdradi dokumenta koji će poslati na određene adrese u BiH, a koji svedoće o dogovoru Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je trebalo da dobije banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać, naveo je on, a prenosi sarajevsko Oslobođenje, ne navodeći gde je Mesić to izjavio.

„Sada vam je jasno zašto je Krajina proglašena za autonomna oblast, to je sve bilo u igri“, kazao je Mesić i dodao da je reč o dokumentu koji govori o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o problemu izbora u BiH, Mesić je kazao kako se problematizuje član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dok niko ne pita gde su Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebalo da glasaju u Republici Srpskoj.

„Načelno polazim od toga da je za sve šefove država adresa s kojom komuniciraju sa BiH – Predsedništvo BiH. Niko neće da razume činjenicu, a to je da se iz hrvatskog korpusa bira jedan član Predsedništva. U FBiH iz bošnjačkog korpusa se bira jedan, u RS se bira jedan. Sada bi bilo logično da neko pita gde su ti Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebali glasati u RS“, rekao je Mesić.

Bogić Bogićević i Vasil Tupukovski, između ostalih, bili su članovi poslednjeg Predsedništva SFRJ kojim je predsedavao Mesić od juna 1991, a praktično je  prestalo da postoji te iste godine posle secesije Slovenije i Hrvatske.

„Obavio sam zadatak, Jugoslavije više nema“, izjavio je Mesić po povratku u Hrvatsku decembra 1991. godine.

Marta te godine tadašnji predsednici Hrvatske i Srbije Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sastali su se u Karađorđevu i navodno dogovorili podelu Bosne i Hercegovine.

Zvaničan dokument o tom dogovoru ne postoji ili, preciznije, nije objavljen ukoliko postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari