Meta: Promena granica samo u glavi 1Iljir Meta Foto: EPA MALTON DIBRA

Mislim da jedina promena granica treba da se desi u našim glavama i moje uverenje je da je svaka nacija na Balkanu negde većina, a negde manjina, ocenio je albanski predsednik Iljir Meta i dodao da promena granica nikada nije rešenje.

Želim da verujem i verujem da je rukovodstvo Srbije svesno izazova koje ima Srbija, ali i region, i da će doneti odluke koje će koristiti i Srbiji i celom regionu, rekao je Meta za Radio slobodnu Evropu povodom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Prema njegovim rečima, Kosovo je sada realnost, priznato od 115 država, među kojima je mnogo država Evropske unije, gde svi želimo da idemo.

Već i sam dijalog Srbije i Kosova je veliki pozitivan korak koji poštuje i tu relanost, i koji zahteva da se prevaziđu mnoge praktične prepreke koje postoje za građane. Verujem da je i za Kosovo i za Srbiju, i za Albaniju i za ceo region budućnost zajednička i da će Srbija doneti potrebne odluke u potrebnom vremenu, naglasio je Meta.

Ojašnjavajući kako je došao u neformalnu posetu Medveđi, Meta je rekao da je do nje došlo na njegov zahtev, pošto je pozvan na jedan događaj u Gnjilanu, pa je želeo da iskoristi priliku da dođe i u Medveđu.

Dobio sam zahteve Albanaca iz Medveđe da ih posetim. Kritikovali su nas da smo zapostavili Medveđu i sada sam imao vremena da budem ovde. Ranije sam bio u Preševu i Bujanovcu, podsetio je Meta.

Činjenica da sam ovde, rekao je on, pokazuje da je Srbija otvorena zemlja i činjenica da je Zoran Stanković kao predstavnik Vlade Srbije svoju nedelju posvetio meni čini da se osećam veoma dobro. Vidim dobru perspektivu za saradnju u opštini Medveđa.

Jako je važno da ova opština ima bolju perspektivu i da njeni građani ostanu ovde, da ne misle da se sele odavde, bez obzira na to da li su oni Albanci ili Srbi, ocenio je Meta.

Na pitanje da li je očekivao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude njegov domaćin u Medveđi, Meta je rekao da nije, jer se radi o poseti koja je jednostrano predložena.

Moj raspored je prilično popunjen i verujem da me predsednik Vučić razume. Zna se da je i on dosta angažovan na poboljšanju odnosa Albanaca i Srba u čitavom regionu, rekao je Meta.

Mislim da je Vučić afirmisan kao političar koji gleda ka budućnosti. Imao sam zadovoljstvo da ga sretnem u Tirani kada je bio premijer, a ja sam tada bio predsednik Skupštine. Imali smo veoma dobar sastanak. Razmenili smo i mnogo pozitivnih poruka kada smo i on i ja bili izabrani za predsednike, dodao je on.

Verujem u budućnost odnosa naše dve zemlje, ali i naših naroda. Što više razmena budemo imali, biće sigurnija budućnost naših zemalja, zaključio je Meta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari