Poslanica Mi - snaga naroda: Zajednica srpskih opština će verovatno da se desi, ali... 1Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Sever Portal KoSSev

Svi sporazumi koje je vlast potpisala po pitanju Kosova apsolutno su ništavni pravni akti sa stanovišta međunarodnog prava, izjavila je FoNetu poslanica pokreta Mi-snaga naroda Jelena Pavlović i objasnila da bi jedan akt morao da prođe ratifikaciju da bi za državu imao pravnu važnost.

Kako je podsetila u serijlu razgovora Kosinus, nijedan akt koji se tiče Kosova, počev od Briselskog sporazuma, pa do novih ohridskih, nikada nije prošao proces ratifikacije u Skupštini.

Takvi akti, prosto, pravno ne postoje. Mi sada primenjujemo neka pravna pravila, umesto međunarodnog prava. Ti akti nemaju nikakvu pravnu snagu, bez obzira što ih određene strukture države nesporno sprovode, naglasila je Pavlović.

Prema njenom mišljenju, pitanje Kosova se neće rešavati pre nego što se odnosi na međunarodnoj sceni malo drugačije uspostave, „a nadamo se da će to biti u naredne dve, tri, do pet godina maksimalno“.

Zamrznuti konflikt između Srbije i Kosova, smatra Pavlović, praktično ne postoji, jer „postoji samo jedna velika agresija prema srpskom stanovništvu i to je jedini konflikt do koga se dolazi na Kosovu“.

Na pitanje o dilemi koja se javlja u Srbiji, članstvo u Evropskoj uniji (EU) ili Kosovo, ona je uzvratila konstatacijom da EU praktično neće primati nove članice i ocenila da su sve izjave o pristupanju samo priče za javnost.

Pavlović je ukazala da EU ima velike unutrašnje probleme, uverena da taj „administrativni aparat apsolutno nema budućnost“.

Ona je protiv članstva Kosova u UN, jer je to suprotno međunarodnom pravu i ukazuje da danas prisustvujemo zameni međunarodnog prava međunarodnim pravilima.

Za formiranje Zajednice srpskih opština Pavlović je rekla da će to verovatno da se desi, ali da će ona biti maltene na nivou udruženja građana, „jedan entitet koji nema nikakvog značaja“.

Protivnik je održavanja referenduma u Srbiji o Kosovu i smatra da to ne može da se desi dok je Kosovo, po Ustavu Srbije, njen sastavni deo.

Takav referendum bio bi nedozvoljen i niko ne bi smeo da ga raspiše, ukazala je Pavlović.

Dok su međunarodne snage na Kosovu, ona ne veruje da postoji rizik sukoba sa Srbijom.

Ali, da li postoji rizik sukoba većih sila na Kosovu, uvek postoji. Ratovi definitivno nisu prošlost, nažalost. Nikada se ne može isključiti mogućnost sukoba, zaključila je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari