Mićić: Platforma korak unazad 1Nataša Mićić Foto: Fonet/Dragan Antonić

Najava pisanja dokumenta koji treba da služi kao neka vrsta platforme oko koje bi se okupljali Srbi u regionu, ne predstavlja dobar put ako želimo da gradimo dobre odnose sa susedima i ispravljamo greške iz prošlosti, ocenila je u pisanoj izjavi predsednica Političkog saveta Liberalno demokratske partije Nataša Mićić.

Integracija Srba u društva u kojima se nalaze kao građani treba da bude osnovni interes države Srbije i ona mora pomoći da se njihova prava podignu na zadovoljavajući nivo u svim onim zemljama gde su trenutno možda marginalizovani ili nisu ostvarili mogućnosti koje im zakonom pripadaju, smatra Mićić.

Ona je ukazala da pravljenje platforme kojom se u centar njihovog života opet stavlja Beograd i ponovno stvaranje nekih specijalnih veza predstavlja samo korak unazad posle godina postepenog poboljšanja odnosa na prostorima bivše Jugoslavije.

Zamisao crtanja nekih novih granica ili sprovođenja pritiska na druge države, zloupotrebljavajući položaj Srba u tim zemljama, stvara tenzije koje mogu biti iskorišćene za rast nacionalizma u regionu i naterati na slične poteze, pre svega, Hrvatsku, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, zaključila je Mićić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari