Mihael Rot: EU i SAD čine se neuverljivim ako nastave da banalizuju ono što se dešava u Srbiji, izbori se moraju proveriti i ponoviti 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot pozvao je EU i SAD da insistiraju na istrazi i ponavljanju izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji, prenosi N1.

„Sjedinjene Američke Države i Evropska unija čine sebe potpuno neuverljivim ako nastave da banalizuju dešavanja u Srbiji. Izbori se moraju proveriti i ponoviti. Srpski režim mora da zaustavi politiku klackalice između Rusije i Zapada. Vučić ugrožava mir na Zapadnom Balkanu“, napisao je Rot na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Rot je uz svoj komentar podelio autorski tekst Dragana Đilasa za Politiko u kom lider Stranke slobode i pravde ocenjuje da je čak i u današnjem složenom svetu, zapanjujuća zapadna podrška Vučiću, koji optužuje Zapad da podstiče nemire u njegovoj zemlji.

Podsetimo, od 17. decembra traju protesti opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ sa zahtevom da se izbori u Srbiji ponove na svim nivoima.

Pozivajući se na nalaze posmatračkih misija Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i ODIHR-a, ali i organizacije CRTA, opozicija ističe da su malverzacije na izborima bile tokilih razmera, da su uticale na konačan ishod, naročito u Beogradu.

Ovo inače nije prvi put da Rot poziva EU i SAD da promene svoju politiku prema Srbiji, zbog čega ga je premijerka Ana Brnabić svojevremeno na društvenim mrežama optužila da „širi efektivan govor mržnje protiv Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari