Mihajlović: Predlog izmene tri zakona da bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Dečji brakovi su ozbiljno kršenje dečjih ljudskih prava, zbog čega ćemo danas predložiti izmenu tri važna zakona kako bi maloletničke bračne i vanbračne zajednice bile prepoznate kao nasilje u porodici, poručila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, kako se navodi u saopštenju, najavila izmenu Krivičnog i Porodičnog zakona, kao i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Ukidanje mogućnosti sklapanja braka pre 18 godine, Mihajlović vidi kao zaštitu maloletnica i borbu protiv negativnog uticaja ovih brakova na društveno blagostanje jedne zemlje.

Mihajlović je na sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova istakla da šest odsto devojčica opšte populacije i 56 odsto devojčica iz romske zajednice sklopi brak do osamnaeste godine, dok se pre petnaeste godine uda jedan odsto devojčica u opštoj i 13 odsto u romskoj populaciji, navodi se u saopštenju.

„Onog trenutka kada devojčice uđu u takve zajednice, postoje strašni rizici za njihovo zdravlje, nemogućnost da nastave školovanje i one neće biti u mogućnosti da budu ekonomski samostalne i da sanjaju snove o kvalitetnijem životu“, naglasila je ona.

Direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da veliki broj žena u svetu i Srbiji i dalje je izložena uskraćivanju osnovnih ljudskih prava, pa umesto da se fokusiraju na obrazovanje, devojčice imaju iskustvo porođaja i bivaju izložene traumama i zlostavljanju, navedeno je u saopštenju.

Kostadinova je istakla da je kod žena u maloletničkim brakovima povećana smrtnost, jer njihova tela nisu dovoljno pripremljena i razvijena za te situacije, ali i da su one često izložene traumama, što dovodi do stravaranja međugeneracijskog siromaštva.

Na današnjem sastanku Nacionalne koalicije za okončanje dečjih brakova najavljena je i zajednička kampanja „Detinjstvo, ne brak“, s ciljem podizanja svesti javnosti o ovom problemu, saopšteno je iz kabineta potpredsednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari