Mihajlović: Proceduru dobijanja priključka na elektromrežu skratiti sa 125 na 50 dana 1Zorana Mihajlović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi proceduru dobijanja priključka na elektromrežu trebalo skratiti na najviše 50 dana, sa sadašnjih 125, što bi doprinelo unapređenju uslova poslovanja.

Ministarka je u razgovoru sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o efikasnijim procedurama za dobijanje priključka na elektromrežu istakla da je veoma važno za privredu, kao i za potencijalne investitore, da se troškovi, broj procedura i njihovo trajanje smanji.

Ona je kazala da je Srbija posvećena unapređenju uslova poslovanja i da je dobijanje priključka na mrežu jedan od elemenata koji utiče na ukupno rangiranje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

„Ako smo mogli da unapredimo sistem izdavanja građevinskih dozvola da smo danas 9. na svetu po tom kriterijumu, nema razloga da nemamo bolju poziciju i u drugim oblastima“, ocenila je Mihajlović.

Ona je dodala i da je Srbija trenutno na 94. poziciji po dobijanju priključka na elektromrežu, ali da veruje da može biti i na 22. ako bi procedure bile efikasnije.

Mihajlović uručila ženama sertifikate za izradu rukotvorina

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji Zorana Mihajlović, zajedno sa zamenikom ambasadora Kanade Brajanom Ebelom, uručila je danas sertifikate za 25 žena, koje su prošle obuke za radno osposobljavanje i izradu rukotvorina, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„Obuke koje su ove snažne žene prošle u cilju daljeg ekonomskog osnaživanja predstavljaju nastavak dobrih rezultata naše inicijative „1.000 žena“ u okviru koje smo dosad zajedno obezbedili radno angažovanje za 766 majstora starih veština“, rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da je osnaživanje jedini put za dobrobit žena i jedan od ključnih faktora u smanjenju nasilja u porodici.

„Kao Koordinaciono telo radimo zajedno sa svim predstavnicima i udruženjima da donesemo zakone koji će stvoriti jednake uslove za uključivanje svih žena u društveni i politički život“, rekla je Mihajlović.

Predsednica udruženja „Etno mreža“ Violeta Jovanović, rekla je da je „dobra vest“ da je u Ministarstvu spoljnih poslova počelo opremanje jedne prostorije po ugledu na Srpski salon u Vladi Srbije u Nemanjinoj 11. sa izloženim rukotvorinama.

Ona je rekla da se nada da će to doprineti da rukotvorine postanu sve prisutniji poslovni i diplomatski poklon ambasadorima i drugim visokim zvaničnicima koji dolaze u Srbiju.

Violeta Jovanović je od ambasadora Izraela Jahela Vilana primila donaciju za nabavku vune za izradu rukotvorina.

Tokom prošle godine, Etno mreža je u saradnji s ambasadama Kanade, SAD, Izraela i Belgije podržala 100 žena da se izbore sa posledicama pandemije, tokom kolonija u Somboru, Pirotu i Loznici, a po prvi put učesnicama je pružena i socio-psihološka podrška.

Među polaznicama je bilo 18 nezaposlenih žena, dok ostale rade u prosveti kao učiteljic i sve su dobile sertifikate o uspešno završenoj četvoronedeljnoj obuci, a tri žene koje su se posebno istakle svojim predanim i kvalitetnim radom, nagrađene su novom opremom za izradu ručnih radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari