Mihajlović: Projekat Jadar prekinut zbog predsedničkih izbora 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Bivša ministarka rudarstva i energetike izjavila je večeras da projekat „Jadar“ nije prekinut jer je loš po životnu sredinu, već zbog izbora koji je trebalo da budu održani nekoliko meseci posle toga.

„Prekinut je kad su bili predsednički izobri, a kad imamo predsedničke izbore vodi se računa da se ne izgubi nijedan glas. A to koliko smo bili u pravu ili koliko nismo bili u pravu pokazuje, između ostalog, i to da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić u Nedeljicama dobio apsolutnu većinu“, rekla je Mihajlović u intervjuu za portal Nova.rs.

Ona je navela da je Srpska napredna stranka (SNS), čiji je tada bila član, pokazala da je ranjiva kad su počeli protesti zbog tog projekta, ali da je SNS tada i uvidela svoju grešku.

Mihajlović je dodala da do danas nisu završene studije o proceni uticaja na životnu sredinu i da „ne postoji taj stručnjak na svetu koji je mogao da zna da li je to loše ili nije“.

„Ni ja, niti bilo ko se pojavljivao u medijima i govorio da je to loše za životnu sredinu. I poslednja stvar – ljudi u Jadru nisu bili informisani i to mislim da je bila naša greška. Kad kažem naša, mislim na nas iz vlade, ali i na kompaniju Rio Tinto koja je očigledno čekala da neko drugi obavi njen posao“, kazala je ona.

Navela je da smatra da je to jedan od najvažnijih projekata i da ga je zbog toga podržala, ali da je njena ideja bila da sačekaju studije i da se radi ukoliko sve bude u redu.

Upitana o Narodnoj inicijativi o zabrani iskopavanja litijuma i bora sa više od 30.000 potpisa koja je „nestala“ u Skupštini Srbije, Mihajlović kaže da ne zna šta se dešava u parlamentu, ali da „i jedna i druga strana moraju da smire svoje temperamente i da sednu za sto i razgovaraju“.

„Svi moraju da razgovaraju – pozicija, opozicija, nevladin sektor, SANU, domaći, strani stručnjaci, svi… Kad se uradi studije hajde da vidimo je l’ to stvarno dobro za nas ili nije“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari