Zorana Mihajlović: Ostajem u političkom životu, ne očekuje podršku ni pozicije, ni opozicije 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ)

Bivša potpredsednica Srpske napredne stranke (SNS) i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je večeras da ostaje u političkom životu nakon što je objavila da je napustila tu stranku, kao i da će osnovati pokret ili neku drugu formu organizacije koja će imati mogučnost da utiče na kreiranje politike u Srbiji.

„Duboko verujem da ne treba da stojim sa strane i da samo gledam šta se dešava. Duboko verujem da moram da se borim za Srbiju u Evropi, za Srbiju sa onima koji su pobednici, a ne sa gubitnicima“, rekla je Mihajlović u intervjuu za portal Nova.rs.

Upitana da li bi njen pokret ili stranka mogli u budućnosti da sarađuju sa SNS, ili da li bi mogli da bude deo Narodnog pokreta za Srbiju čije osnivanje najavljuje predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, Mihajlović navodi da je SNS proomenila svoj kurs i „kao da se više okrenula desnoj strani i radikalizmu“.

„Ja ne prihvatam da radikalizam i desničarska opcija budu nešto što će Srbiju da vodi napred. Kako će to izgledati u budućnosti? Hajde da vidimo. U svakom slučaju, ja mislim da Srbija mora da ide ka Evropi“, kazala je ona.

Dodala je da nije razmišljala o saradnji, ali da, ukoliko bi mogli da budu jedinstveni oko nekih važnih pitanja i principa, onda će moći „da se razmišlja o različitim vrstama organizacije“.

Ponovila je da ne dolazi u obzir da ona pređe u bilo koju postojeću političku organizaciju, stranku ili pokret i dodala da ne očekuje podršku ni od pozicije ni od opozicije, već da je sigurna da će biti napadana i od jednih i od drugih.

Na pitanje da li će taj pokret biti spreman ukoliko bude novih izbora na jesen ili početkom sledeće godine, navela je da je još uvek rano govoriti o tome, kao i da ona „ništa ne radi na brzinu“.

Upitana šta misli o Vučiću i da li se on promenio od kada je na SNS na vlasti, Mihajlović navodi da mu ljudski želi sve najbolje, ali da se on promenio toliko da ona „ne želi više da bude u SNS“, navodeći da su se „jednostavno razlikovali u nekim stvarima“.

„Mislim da je on mogao i može mnogo više i kvalitetnije od onoga što istinski pruža. Pogotovo imajući u vidu 2010, 2011, 2012. godinu, one početka kad je SNS ulazila u vlast, celu njegovu želju gde Srbija treba da ide“, kazala je ona.

O odnosu sa premijerkom Anom Brnabić, kaže da su „prosto različite“ i da su njihovi „moralni i etički principi potpuno različiti“.

„Prosto smo različite i ja zaista žalim što mnogo toga nisam mogla da razumem šta ona tačno razmišlja. To vam je kao kad u nekoj ravni imate dve prave koje nikako ne mogu da se spoje i približe. Naši moralni i etički principi su potpuno različiti i to je bilo od samog početka i kad je ona postala premijerka i dan danas“, kazala je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari