Miketić (Zajedno): Umesto u nacionalni stadion novac uložiti u kupovinu solarnih panela 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić predložio je danas u Skupštini Srbije da vlast uloži novac za izgradnju nacionalnog stadiona u kupovinu solarnih panela za građane.

On je tokom rasprave o amandmanima na predlog izmena i dopuna zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije kazao i da bi time biti stimulisana proizvodnja „zelene energije“.

Prema njegovim rečima, i održavanje tih solarnih panela bi dovelo do novog zapošljavanja, ali bi doprinelo i smanjenju zagađenja vazduha, posebno zbog smanjenja upotrebe uglja.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić pozvala je vlast da usvoji „leks specijalis“ kojim bi se obavezala da neće prodati Elektroprivredu Srbije (EPS) i da se u „Srbiji neće iskopavati litijum“.

Kazala je i da će, ukoliko vlast to prihvati, uputiti javno izvinjenje ministarki rudarstva i energetike Dubravki Đedović, „na svim televizijama“.

Đedović je, govoreći o predlozima zakonskih odredbi u vezi solarnih panela, kazala da je nađen „dobar kompromis“ između kupaca, proizvođača i sistema.

Ponovila je da se EPS zloupotrebljava u političke svrhe, te kazala da je po pitanu litijuma spremila stručna objašnjenja, ali da ne želi da odgovara na proizvoljne navode.

Na dnevnom redu sednice je inače ukupno 28 tačaka dnevnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari