Milan Đurić izabran za novog gradonačelnika Novog Sada, njegov zamenik biće Igor Crnobarac 1Foto: Grad Novi Sad

Na današnjoj sednici Skupštine grada koja je počela od 10 časova u Velikoj sali Skupštine Vojvodine, odbornici većine izabrali su Milana Đurića iz Srpske napredne stranke za novog gradonačelnika Novog Sada. Njegov zamenik biće Igor Crnobarac iz iste partije, dok su članovi Gradskog veća ostali isti oni koji su činili i tim bivšeg gradonačelnika Miloša Vučevića.

Tajnim gasanjem Đuric je izabran sa 66 glasova za i pet protiv. Glasao je 71 odbornik, a sedam listića je bilo neupotrebljenih, odnosno nisu uručeni.

Đurić  se u svom ekspozeu za govornicom, pre glasanja, zahvalio na predlogu da postane novi lordmer drugog po veličini grada u Srbiji.

„Počastvovan sam što ću u naredne nepune dve godine voditi ovaj pobednički tim, koju je vodio moj kolega i prijatelj Vučević. To znači da ćemo nastaviti istom trasom uspeha kao i do sada, uz fantastične rezultate i politiku kontinuiteta. Da se Novi Sad razvija i raste, da Novosađani imaju što veći standard, uz ravnomerni razvoj grada. Važno je što ovih godina imamo stabilan budžet i finasije. Duplo je veći nego što je to bio pre deset godina“, rekao je Đurić.

Kako je nastavio, zahvaljujući promeni privredne klime, nezaposlenost je najniža u istoriji grada. Nastaviće da rade na dovođenu novih investicija i kako ističe Đurić, Novi Sad je lider po izdvajanju za program zapošljavanja, sa 1.4 milijardi dinara od 2012. godine.

Zalagaće se za razvoj starih i stvaranje novih industrijskih zona.

„Moraćemo da štedimo, prvenstveno energente, jer niko ne može da pretpostavi do kada će da traje ova energetska kriza. Očekujemo da u narednoj godini Novi Sad ima tri gradilišta mostova. Od mosta na Bulevaru Evrope, mosta na trasi fruškogorskog koridora, do pešačko-biciklističkog mosta na stubovina nekadasnjeg mosta Franca Jozefa. Kapitalni projekti pred nama su i izgradnja Regionalnog centara za upravljanje otpadom i Centralni prečištač otpadnih voda. Strateški projekti će biti i novi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti“, nastavio je Đurić.

Milan Đurić izabran za novog gradonačelnika Novog Sada, njegov zamenik biće Igor Crnobarac 2
foto: Grad Novi Sad

Kako je dodao, rekonstrukcija Spensa treba da počne 2024. godine, dok će uređenje Almaškog kraja trajati šest godina.

Za izbor novog gradonačelnika nisu glasali odbornici Nove demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Đurađ Jakšić predsednik odborničke grupe SRS rekao je kako se nikada nisu bavili dubinskom analizom kadrovskih rešenja koje predlaže vladajuća većina, sem u izuzetnim eksremnim slučajevima kada dolaze ljudi sa problematičnom biografijom.

„Milana Đurića poznajem preko 30 godina iz razloga što smo zajedno išli u školu, čak u isti razred. Pripadamo različitim partijama i nalazimo se na suprostavljanim stranama, ali za Đurića moram da kažem da je obrazovan, staložen i čestit čovek.
Da li su takva saznanja i lični utisci dovoljni za kvalitetno rukovođenje gradom, naravno da nisu. Potreban je kvalitetan i obrazovan tim ljudi, jasan program i plan razvoja. Ako i dalje nastavimo da komunalne probleme guramo tepih, a požare u javnim preduzećima gasimo novcima iz gradske kase, ti problemi će se multiplikovati i pretiće da kulminiraju“, rekao je Jakšić.

Pre izbora gradonačelnika, odbornici vladajuće većine su redom za govornicom hvalili pre svega dostignuća bivšeg gradonačelnika, proglašavajući ga često za funkcionera bez premca na toj poziciji.

Ono što je za govornicom bilo karakteristično, uz hvalospeve starom gradonačelniku i čestitke novom, je i obračunavanje sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, za koju su poželeli kako vlast, poput Pokreta socijalista, tako i opozicija iz NDSS, da više ne budu deo vladajuće većine.

Đurić: Nemam šta da pregovaram sa aktivistima na Šodrošu

Na konferenciji za medije nakon što je izabran za gradonačelnika Milan Đurić je ponovio da je ovo za njega veliki dan u životu.

„Veoma sam ponosan i imam veliki zadatak pred sobom da vodim grad u kojem sam rođen i odrastao, završio škole, fakultet i oženio se. Ništa se ne menja što se tiče naših planova.  Nemamo puno vremena, 16, 17 meseci do nekih narednih izbora. Godilo mi je i obraćanje opozicije, naravno, to ćemo zaboraviti kada krenu skupštinske rasprave“, rekao je Đurić.

Milan Đurić izabran za novog gradonačelnika Novog Sada, njegov zamenik biće Igor Crnobarac 3
foto: Grad Novi Sad

On je predstavio i svog zamenika Igora Crnobarca, za kog kaže da je dokaz kako u SNS-u imaju hrabrosti i smelosti da uključe mlade ljude.

Na pitanje novinara da li će razgovarati sa aktivistima na Šodrošu koji se protive izradnji novog mosta, ali i pokušati da smiri političke tenzije u gradu, novi gradonačelnik kaže da sa opozicijom razgovara u parlamentu, a sa ljudima na Šodrošu to nema zašto da čini.

„Ne znam šta ima da razgovaramo o novom mostu. Postoje dozvole i davno ucrtani planovi. Do sada se niko nije bunio, a sad imamo neke probleme. Ne vidim razloge da se dogovaramo i pregovaramo. Imamo i dalje dobru komunikaciju sa opozicijom u skupštini, građani biraju na izborima svoje stranke“, dodao je Đurić.

LSV se nije pojavio na sednici

Troje odbornika iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Robert Kolar, Maja Sedlarević i Sandra Trifunović Stojanović, nisu se pojavili na današnjoj sednici, pa tako nisu ni glasali za novog gradonačelnika, iako su i dalje deo vladajuće većine. Na sednicu nije došao ni Aleksandar Kravić član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve, takođe iz ove partije, koji je danas ponovo izabran na ovu funkciju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari