Milan St. Protić o napadima vlasti na opoziciju: Ništa neočekivano, ugrožena je njihova ulepšana slika stvarnosti 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Istoričara Milana St. Protića ne iznenađuju napadi vlasti na opoziciju uoči večerašnjeg protesta, jer je to, kako kaže, njen manir već dugo.

– Manir još iz vremena kad su bili sa Šešeljem pa i posle kad su došli na vlast i do dana današnjeg. Čudim se ljudima koji se sad sablažnjavaju na njihovo ponašanje – kaže Protić za Danas.

Predstavnici vlasti optužuju deo opozicije za političko lešinarenje jer je za 18 sati večeras povodom tragičnih masovnih ubistava najavila okupljanje „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade Skupštine Srbije.

Uz pomoć medija bliskih vlasti, predstavnici opozicije se nazivaju nasilnicima i sugeriše se da oni ne smeju da protestuju protiv nasilja koje je u društvu uzelo svoj danak. Protić kaže da od ove vlasti uvek očekujemo nešto bolje i da će se ponašati koliko-toliko normalno, iako su nam toliko puta u prošlosti pokazali kakvi su i šta od njih može da se očekuje.

– To je sasvim u skladu sa njihovim poimanjem javnosti, politike, žalosti i odgovornosti – navodi bivši ambasador.

Na pitanje šta je cilj takvog ponašanja, kaže da je to uvek isto.

– To je samo vlast. Njih interesuje samo vlast i ostanak na vlasti što duže ma šta se događalo i ma koliko situacija u zemlji bila tragična. Njih apsolutno, sve do jednoga, na čelu sa onim prvim, interesuje samo vlast i ništa drugo – ukazuje on.

Na pitanje, da li to znači da su se uplašili večerašnjeg skupa, odgovara da svako ko ima neku reč protv njih postaje njihov neprijatelj.

– I oni u tome vide svoje neprijtelje. Ovo što će se večeras dogoditi njih objektivno ne ugrožva ni na kakav način. Ali oni u tome vide opasnost po sebe tj. po svoju vlast i zato oni sami sebe pravdaju. Uvek je neko drugi kriv i nosi odgovornost, a ne oni. Isto kao što su operisani od svakog saosećanja i doživljaja tragičnosti ovih dana kojima, nažalost, svedočimo. Vidite koliko su oni svi oguglali na sve i kako se ponašaju osvetnički i infantilno u toj svojoj osvetoljubivosti jer im to ugrožava vlast. Ništa drugo njih ne pogađa osim što takav strašan nezamisliv čin ugrožava njihovu ulepšanu sliku realnosti Srbije. I to se sad vrti u krug i nastaviće se – predviđa Protić.

Kako dodaje, ne razume ni čemu večerašnji protest.

– Mislim da neće dati nikakav efekat i nisu mi baš jasni motivi, ali u redu. Svako ima pravo da protestuje. Niko to nikom ne može da zabrani. Pokazalo se i ranije, u drugačijim okolnostima, da protesti ne mogu da daju rezultat koji opozicija očekuje – podseća naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, njega u celoj stvari brine to je koliko ima ovakvih očeva u Srbiji.

– Mi stalno govorimo o ulozi roditelja. Cela stvar je potekla od jednog roditelja i odraslih. Nije ovde problem u deci nego u roditeljima. Nije problem šta deca gladaju na ekranima nego kakav sistem vrednosti imaju njihovi roditelji i mi odrasli. Mi moramo sebe da pogledamo u ogledalo. Razumem štetnost svih stvari koje se pojavljuju na internetu i na mrežama ali to je odvojen problem od ovoga. U ovom slučaju radi se o tome da s nama odraslima ili nekima među nama, kojih nije malo, nešto ozbiljno nije u redu. Vidim da svi izbegavaju tu sopstvenu odgovornost – ocenjuje Protić.

Kako dodaje, psiholozi govore o ulozi roditelja i koliko intenzivna treba da bude veza između roditelja i dece.

– Pa ta intenzivna veza roditelja i deteta je dete odvela u streljanu. O čemu mi govorimo. To je suština. Neki među nama, na čelu sa ovim ocem, je kriv što se ovo dogodilo a onda sekundarno i tercijalno sve drugo. To je istina koju treba da pogledamo u oči i budemo svesni u kakvoj sredini živimo i s kakvi ljudima živimo. Nešto se s nama odraslima toliko pokvarilo da su nam vrednosti postale naopake – konstatuje Protić.

On kaže da je većina građana Srbije i sad za držanje oružja kod kuće, što je problem.

– I sad će vlast nasilno da im oduzima oružje…. problem je ta svest da oružje može da reši bilo koji problem. Dok to ne shvatimo i pokušamo da nađemo rešenje vrtećemo se u krugu i ova vlast nastaviće ovako da nas zamajava u najtežem trenutku i govori besmislice. Nisu svi roditelji takvi. Određeni broj roditelja vode decu pogrešnim putem i uče pogrešnim vrednostima. Ne stiču oni to preko ekrana nego od roditelja – zaključuje Protić.

Večerašnji protest najavile su poslaničke grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo-Zajedno i Demokratska stranka.

Opozicija traži institucionalnu odgovornost, smenu ministra policije Bratislava Gašića, ministra prosvete Branka Ružića i šefa BIA Aleksandra Vulina. Ali i zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru kroz momentalnu smenu članova REM-a, ukidanje rijaliti pograma i emisija koje promivišu nasilje, agresiju, nemoral i primitovizam, kao i zabranu štapanih medija koji promovišu primitvizam, krše medijske kodekse i emitiju lažne vesti. Uz to zahteva se o smena rukovodstva javnog servisa zbog emitovanja programa koji promiviše nasilje i kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari