Milan St. Protić: Ovde se ceni samo onaj ko je glasan, nasilan i bahat, kao Džon Vejn koji dođe i izvadi dva kolta 1foto FoNet TV FoNet

Lidere na Kosovu i u Srbiji ne zanima rešenje kosovskog problema, jer bi ga pronašli do sada, smatra istoričar i nekadašnji ambasador Milan St. Protić.

On je gostujući na televiziji N1, rekao da su to dva nedorasla i nezrela političara sa ogromnom vlašću koji se igraju kao deca.

– Iz te njihove neoziljne igrarije može da proistekne ogromno zlo. To smo videli u Miloševićevo vreme. Ali inati te dvojice infantilnih političlara su do ovog doveli iz čista mira i na ravne časti dele odgovornost za dešavanja na severu i celom Kosovu – ukazuje on.

Glavni utisak za njega nisu ni barikade ni izaslanici nego da deca na severu Kosova ne idu u školu jer su njihvi profesori na barikadama i ugrožena je bezbednost.

– To nikog ne interesuje. Čak ni te koji govore u ime Srba na severu – kazao je on.

Upitan o donašnjim razgovorima koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati sa specijalnim izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kaže će se, ako oni uspeju da ubede dvojicu zločestih derana u Prištini i Beogradu, ova situacija privremeno zataškati, a onda će doći do nove eskalacije jer obojicu vođa interesuje kako će to da odjekne u njhovoj, u dobroj meri takođe infantilnoj, javnosti.

– Ova dvojica nisu u stanju da prizhvate razumna sredstva. Njihov jeduni cilj je da budu u centru pažnje i prave skandale kao deca da bi se stariji okrenuli prema njima. Tu su strani posrednici, evropljani, koji pokušavaju da ih urazume lepim i to je bez efekta. Tu su i Amarikanci koji tu i tamo zavrnu ruke poput Džona Vejna koji izvadi dva kolta i zavede red. Ne mogu da procenim kada će Eskobar dobiti instrukciju da upotrebi arumente ubeđivanja ali iz iskustva znam da su to efiskana sredstva – smatra Protić.

Na pitanje ko je Srbiji saveznik, da li su to Ametika, Nemačka i Francuska ili pak Rusija, odgovara da se i Milošević bratimio sa Holbrukom.

– Vole oni te koji zavrću ruke. Amrikanci imaju takvih prilično. Evropljani nemaju. Oni su uvek u rukavicama. Pogotovo sad kad Velika Britanija nije u EU. Vidite kako se ponaša Lajčak i Borelj, čak i Šolc koji je najozbiljniju stvar rekao umiveno. Makron je čak progovorio srpski. To su evropljani i zato ih ne uvažamo monogo. Ovde se ceni samo onaj ko je glasan, nasilan i bahat. Čim je neko lepo vaspitan većina to što kaže doživaljava „ko ga šiša“ – objašnjava Protić.

On konstatuje da savezništvo mora da bude zasnovano na zajedničkim interesima i na zajeničkim vrednostima, isto kao prijateljtsvo među ljudima.

– Ako smo mi kao narod odustali da prihvatamo da razvijamo i posrbljavamo evropske vrednosti i hoćemo da budemo pleme vezano za putinovsku neosovjetsku nasilnu i nekotrolisanu, čak i prizemnu vlast, u kojoj nema nikavih vrednosti… – naveo je on.

Upitan o francusko-nemačkom predlogu koji je redigovan, kaže da on sadrži minimum minimuma.

– I prvobitna verzija nije prihvatljiva, jer obe strane neće da prihvate ništa suštinskije od toga. Onda su evropaljani napravili dokument u kojem nema ništa i to je odlaganje do sledeće krize jer su svesni da obema stranama odgovara da rešenja nema – kaže gost N1.

Kako dodaje, nema idealnog rešenja.

– Kada imate sukob zasnovan na negiranju onog drugog, i dajete sebi veće pravo nego drugima, tu nema idealnog rešenja. Postaviću jeretičko pitanje: kako bi Srbija reagovala kad bi Albanci tražili zajednicu albanskih opština. Na to pitanje moramo da imao odgovor. Ono što tražimo za sebe, moramo da damo i drugome – smatra on.

Na konstatciju da ZSO Srbija nije dobila iako je to davno dogovoreno, odgovara da je realno stanje takvo da Srbija i Kosovo u tim pregovorima nisu ravnopravni jer je Srbija vodila rat na Kosovu i zgubila ga.

– To je dovelo do prinudnog povlačenja jugoslovenske vojske i policije u Srbiju. To je činjenica. Da li je to opravdano ili ne, da li je kršenje međunarodnog prava ili ne, ali je činjenica da je Srbija silom najvećeg vojnog saveza na svetu bila prisiljena da se sa Kosova povuče. I njena pozicija u pregovorima od tog momenta pa nadalje je veoma oštećena jer se ona pojavljuje ne samo kao poražena strana nego i kao strana koja je pokrenula vojnu akciju pritiv svojih građana – objašnjava Protić.

Upitan šta znači sada Rezolucija 1244 na koju se poziva Srbija, kaže da tu rezoluciju treba pročitati celu i da je prilino dugačka, komplikovana i protivrečna.

– Ona govori o primeni sporazuma iz Rambujea koji je Milošević odbio. Pa je zato došlo do bombardovanja Natoa Srbije. To što u njoj piše realnost je odavno pretrčala. Pozivati se na dokument koji je donet pre 23 gofdine u drugačijim uslovima je iluzorno – ukazuje Protić.

Prema njegovim rečima, ta rezolucija je doneta samo da bi se naknadno legalizovalo bombardobanje Srbije.

– Ona je dala prvo Kforu da drži vlast na Kosovu, čime je lagalizovala i dozvolila Kforu da dođe na Kosovo i do dan danas drži vlast. To je ralnost i ako ćemo da vodimo ozbiljnu politiku moramo da budemo svesni realnosti i u tim okolnostima raditi – naglašava on.

Na pitanje da li Srbiji i dalje treba staratelj, kako je ranije govorio, i da li bi to mogla da bude Rusija, kaže da bi mogla, samo što bi to bilo loše i za Srbiju i za srpske interese.

– To značilo da će Srbija postati ogoljena autokratija kakva je Rusija sa ogromnom razlikom između bogatih i siromašnih – navodi on.

Na konstatciju da bi većina građana bila za to, kaže da to što misli većina ne znači da je to pametno.

– To što su ljudi u ovoj zemlji nakrivo okrenuti, to je posledica indoktrinacije medijima. Naš je narod u priličnoj meri neobrazovan i nesposoban da sam stvara svoja uverenja i direktno ih prima sa čarobih ektrana. Otuda potreba svakog autokratskog režima da kontroliše medije – objašnjava on.

Protić smatra da će i naredne godine u ovo vreme Kosovo i Ukrajina biti tema jer su oba su pitanja daleko od rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari