Eskobar: SAD kategorički odbijaju povratak snaga Srbije na Kosovo 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Sjedinjene Američke Države se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova, izjavio je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će Beograd 15. decembra tražiti od KFOR-a povratak njihovih snaga na Kosovo, Eskobar je odgovorio:

„Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopšte to ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje, kakva bi u slučaju da se tako nešto dogodi bila reakcija SAD, Eskobar je podvukao:

„Najpre, ne očekujem tako nešto. Ali drugo, Kosovo ima čvrste garancije SAD manifestovane kroz učešće u KFOR-u“.

Gabrijel Eskobar je na Kosovo stigao u trenutku rastućih tenzija usled ponovnih blokada koje su na putnim pravcima na severu zemlje, većinski naseljene srpskim stanovništvom. Blokada uživa podršku i „Srpske liste“.

Eskobar u ovom razgovoru iznosi i ocene o razmimoilaženjima SAD, kako sa Prištinom, tako i sa Beogradom, ali podvlači da se pogled iz Vašingtona na pitanje Kosova ne menja:

„Mi smatramo da su Kosovo i Zapadni Balkan deo transatlantske zajednice, samo niste deo formalne strukture. Ali, u svakom slučaju vas ubrajamo u važne partnere i njegove produktivne članove zajednice. Svaki put kad dođem ovde, sretnem se sa poslovnim liderima, civilnim sektorom, uticajanim osobama, i ovog puta takođe. I oni su zaista ojačali moje mišljenje i mišljenje naše Vlade da Zapadni Balkan za Evropu i SAD predstavlja više šansu nego rizik. I mi samo trebamo da tu težnju pretvorimo u realnost“, kaže Eskobar.

Kompletan intervju sa Gabrijelom Eskobarom možete pročitati OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari