Lajčak i Eskobar ponovo u Beogradu: Razgovori s Vučićem tokom barikada na severu Kosova 1foto FoNet Aleksandar Barda

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar borave danas u Beogradu.

Oni dolaze u u vreme povećanih tenzija na severu Kosova, gde su Srbi postavili barikade na putevima posle nedavnog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića. Glavni putevi na severu Kosova su blokirani, a preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak nije moguće preći ni peške. Tenzije na severu Kosova su povećane otkako su predstavnici Srba 5. novembra napustili kosovske institucije.

Susreti diplomata sa zvaničnicima Srbije i Kosova dolaze i dan nakon najave da će Vlada Srbije u četvrtak odlučiti da uputi zahtev Kforu za vraćanje bezbednosnih snaga Srbije na KiM, čemu se SAD i deo zvaničnika EU protivi.

Eskobar je juče, drugog dana posete Prištini, izjavio da SAD „kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju“ mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova. On kazao da ne očekuje da do toga dođe i dodao da Kosovo ima „veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“.

„Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana“, izjavio je Eskobar, sinoć u Prištini, posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ovaj Eskobarov stav o slanju zahteva Kforu naišao je na oštre reakcije tabloida a nije su suzdržala ni premijerka Ana Brnabić koja je išla njihovim tragom i izjavila da je Eskobar preuzeo ulogu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je još jedan političar koji je protiv važeće Rezolucije 1244.

Ona je na Tviteru upitala da ako ne važi nijedna rezolucija i sporazum, da li Srbija treba da prati horoskop trojke „Velikih lidera“ da bi pomogla da se spasi mir u svetu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da Lajčak u Prištinu i Beograd dolazi s dopunjenim mirovnim planom i da je EU spremna da pošalje pojačanje u misiju EU na Kosovu (Euleks). Zato je očekivano i da će trojica zvaničnika razgovarati i o sadržaju takozvanog francusko-nemačkog plana koji podržavaju EU i SAD kao i načinima i dinamici dolaska do postizanja sporazuma.

Prema najavama, Lajčak će se nasamo nešto pred 13 sati sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će se pridružiti Eskobar. Posle sastanaka nisu planirane izjave za medije. A Eskobar će se u 16 sati u Beogradu sastati i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari