Milan Stamatović za Danas: Imaćemo uslove za koaliciju sa SNS, "veliki opozicionari" iz SzS su nas s podsmehom tretirali kao "provincijalce" 1Milan Stamatović i Aleksandar Vučić/ Foto: Nenad Kovačević

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i opštine Čajetina, kaže za Danas da će njegova stranka koja je najavila mogući ulazak u koaliciju sa SNS-om, odnosno Narodni pokret za državu, imati par uslova kako bi zajedno sa naprednjacima izašli na izbore.

On kaže da će zahtevati da sedišta nekih državnih institucija i centralnih organa uprave se izmeste van Beograda u unutrašnjost Srbije, odnosno pogranične i periferne delove, i to već tokom trajanja narednog saziva Skupštine.

Obrazlažući zašto su uopšte ušli u takve pregovore, Stamatović je ranije kao jedan od razloga naveo to što, kako kaže, SNS mašinerija može da ih pobedi na lokalnim izborima u Čajetini tako što bi prebacili birače iz drugih opština u ovu. Tom prilikom ocenio je da takav postupak kao legitiman, što je izazvalo kritike dela opozicione javnosti. Stamatović kaže da je promena prebivališta pre izbora, a time i dobijanje biračkog prava za glasanje na lokalnim izborima po zakonu legalno i legitimno.

“Takve akcije mogu da preduzmu sve stranke, ne samo vladajuće, tim pre što će lokalni izbori u Čajetini i drugim opštinama i gradovima u kojima Zdrava Srbija već ima odbornike, uslediti krajem proleća, a tada neće biti parlamentarnih izbora, što znači da se privremene „migracije“ glasača iz jedne u drugu opštinu ne mogu isključiti”, navodi naš sagovornik. Napominje da je rekao da to može da se desi, ali ne i da će se desiti.

Mediji su podsetili i na Stamatovićeve ranije izjave o predsedniku Vučiću, iz vremena kada je bio i deo opozicione grupacije “Savez za Srbiju”. Vučića je, između ostalog, optuživao tada i za “izdaju Kosova”, nazivao ga “bivšim ratnim huškačem”, a kritikovao je i Vučićevu radikalsku “sto za jednoga”, kao i zbog kršenja Ustava. Pričao je i o predsednikovom bratu Andreju Vučiću, za kog je tvrdio da se mešao u kadrovska pitanja na Zlatiboru.

Upitan šta je njegovu stranku u politici Aleksandra Vučića i naprednjaka motivisalo da se odluče na pregovore, s obzirom i na skorašnje kritike o politici prema migrantima koje su se čule i Zdrave Srbije, Stamatović odgovara da smatradđ da stranke mogu imati različite ideologije i politike, alui da ne sme biti “sitnog politikanstva” kada je u pitanju “nacionalni interes i opstanak srpskog naroda i države Srbije”.

“Razumeli smo da je ideja formiranja narodnog pokreta zasnovana upravo na tome i da tu ne sme biti kompromisa – Kosovo i Metohija u sastavu Republike Srbije, vojna neutralnost, očuvanje dejtonske Republike Srpske u BiH, neuvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i stvarna decentralizacija i ravnomeran regionalni razvoj na teritoriji cele Srbije. Da li će i kada taj pokret zaista i biti formiran, ne znam”, odgovara Stamatović.

Milan Stamatović za Danas: Imaćemo uslove za koaliciju sa SNS, "veliki opozicionari" iz SzS su nas s podsmehom tretirali kao "provincijalce" 2
Stamatović iz vremena koalicije sa Šapićem; Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Nakon objavljivanja vesti da se u pregovore s vlašću ušlo, mediji su preneli da ih je napustio kraljevački odbor, a predsednik Zdrave Srbije kaže da je u pitanju kragujevački, te da je istina da je u stranci bilo onih koji na takvu ideju nisu blagonaklono gledali, ali da toga ima u svakoj stranci. Uz napomenu da nikakav kaolicioni sporazum još nisu potpisali, on kaže da u stranci postoji jedinstvo kada su u pitanju strateška pitanja za koje se Zdrava Srbija zalaže, iako se, kaže, ne moraju slagati oko pitanja vezanih za stranački život.

“To su, izgleda, prepoznali i članovi opštinskog odbora Srpske narodne partije u Novoj Varoši i pre neki dan kolektivno pristupili Zdravoj Srbiji. Evo, Zdravoj Srbiji su upravo pristupili prof. dr Dragan Dankuc, upravnik jedne od poliklinika Kliničkog centra Vojvodine, kao i donedavni načelnik Regrutnog centra za Vojvodinu pri Ministarstvu odbrane pukovnik Miodrag Nadlački…”, otkriva predsednik ZS.

Na prošlim izborima ova je stranka izašla u koaliciji “Suverenisti” zajedno sa Dosta je bilo Saše Radulovića i Pokretom “Živim za Srbiju” Jovane Stojković, koji se kasnije utopio u Stamatovićevu partiju. Ova stranka je i jedan od osnivača opozicionog “Saveza za Srbiju” 2018. godine, koji je okupljao širok spektar partija od Stranke slobode i pravde do Dveri. Stranka se pasivizirala unutar „Saveza“, a konačno su istupili iz SzS onda kada su, urpkos odluci o bojkotu ostatka opozicije, formirali predizbornu koaliciju sa SPAS-om, bivšom strankom Aleksandra Šapića, koja se ubrzo raspala.

Milan Stamatović za Danas: Imaćemo uslove za koaliciju sa SNS, "veliki opozicionari" iz SzS su nas s podsmehom tretirali kao "provincijalce" 3
Stamatović, Stojković, Radulović; Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Na pitanje da li su vodili razgovore sa nekim iz opozicije, možda sa prošlim koalicionim parnterima poput DJB, kaže da niko nije kontaktirao, čak ni stranke koje „makar na papiru, dele s njima stavove o državnim i nacionalnim pitanjima“.

„Niko nas drugi ni iz opozicije ni iz vlasti nije kontaktirao, čak ni stranke koje, makar na papiru, dele s nama stavove o državnim i nacionalnim pitanjima, kao i nužnosti decentralizacije i ravnomernog regionalnog ekonomskog razvoja“, kaže Stamatović.

opozicija
Stamatović sa kolegama iz SzS, ispred REM-a; foto FoNet/Nenad Ðorðeviæ

Dodaje da ih to nije iznenadilo jer su na Zdravu Srbiju, kako tvrdi, i tokom perioda SzS gledali s podsmehom i potcenjivanjem.

„To me nije iznenadilo, jer se dobro sećam kako su nas s podsmehom i potcenjivanjem, kao manje vredne „provincijalce“, tretirali tzv. „veliki opozicionari“ iz Beograda, kada smo, pre četiri godine, bili u Savezu za promene“, priseća se Stamatović.

Vanredni parlamentarni, beogradski, lokalni i pokrajinski izbori najavljeni su za 17. decembar. Predsednik Vučić je ranije najavio formiranje Narodnog pokreta za državu, a njegovo osnivanje više puta je odlagano, te je neizvesno hoće li do toga doći do izbora, odnosno da li će biti samo u formi izborne koalicije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari