Milenković: ZSO najteže pitanje za kosovsko društvo i političare, jer se na njemu gubi vlast ili čak okončava politička karijera 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Ono što se sada dešava na Kosovu, stalna pretnja nasiljem s obe strane, i to što smo na ivici sukoba između snaga bezbednosti i građana, pa i između samih građana, može da bude uvod u zamrznuti konflikt, izjavio je Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative za FoNetov serijal Kosinus.

Milenković je podsetio da se često govori da je ono što se dešava na Kosovu zamrznuti konflikt i konstatovao da je, s obzirom na eskalaciju nasilja, sada možda zaista tako.

Ono što smo od 2013. godine do 2020. godine imali na Kosovu nije bio zamrznuti konflikt, jer je postojala određena vrsta ekonomske razmene i ljudi su putovali, ocenio je Milenković.

Njegovo je mišljenje da su Beograd i Priština bliži implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa nego 2011. godine, ali da su dve strane jednako udaljene kao 2013. godine.

Milenković je ocenio da se to vidi po volatilnosti u odnosima Beograda i Prištine, ali je uveren da Srbija može da postigne takvu vrstu sporazuma i da srpsko društvo ima kapacitet da se potpiše takav sporazum.

Govoreći o dilemi Evropska unija (EU) ili Kosovo, Milenković je naglasio da će to biti izbor Srbije na dan kada bude želela da postane deo EU.

„Srbija neće moći da postane članica EU, ukoliko ne prihvati da je Kosovo nezavisna država“, smatra Milenković.

On misli da je Kosovo mnogo bliže članstvu u Ujedinjenim nacijama (UN) nego što je bilo pre tri ili četiri godine i to zbog onoga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio kroz sporazum u Briselu i na Ohridu.

Milenković je naglasio da se o tome da li će Kosovo imati stolicu u UN Srbija manje pita od Rusije i Kine, koje trenutno ne pokazuju nikakve znake da bi prihvatile Kosovo kao članicu svetske organizacije

On je ocenio da je Zajednica srpskih opština (ZSO) najteže pitanje za kosovsko društvo i političare, jer se na njemu gubi vlast ili se čak okončava politička karijera.

Milenković objašnjava da je većinsko kosovsko društvo apsolutno protiv ZSO, jer smatra da je to vrsta Republike Srpske i da bi takva zajednica otežala funkcionisanje Kosova kao nezavisne države, kako ga oni posmatraju.

On je rekao da će zato biti veoma pozitivno iznenađen kada bude osnovana ZSO, dok je eventualni referendum u Srbiji o Kosovu označio kao regresiju i vrstu priznanja da Kosovo ima nekakvu nezavisnost.

Napomenuo je, međutim , da bi sve što bi značilo promenu Ustava Srbije moralo da prođe kroz referendum.

Milenković je rekao da je rizik sukoba trenutno mnogo veći nego što je bio pre tri ili četiri godine, i „mnogo, mnogo veći“ nego što je bio pre sedam godina.

On je ocenio da premijer Kosova Aljbin Kurti „najviše gura celu situaciju ka sukobu“ i procenio da će rizik sukoba postojati sve dok ne bude političkog dogovora, ali i dok dva naroda ne nauče da žive zajedno.

Milenković je lično Kosovo veoma važno, jer deo njegove porodice potiče odatle, ali i zbog mnogo prijatelja, najviše na severu, među Srbima, ali i među Albancima koji žive južno od Ibra.

Za njega Kosovo pre svega predstavlja prijatelje i ljude koji tamo žive, ali i srpsku kulturnu baštinu, posebno manastire, koje vrlo rado posećuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari