Miletić: Samit anti-migrantskih, homofobičnih i mizoginih ideja u Budimpešti 1Foto: Beta/Laszlo Balogh

Demografski samit u Budimpešti pod formom „demografije“ i „brige za porodicu“ promoviše jasne anti-imigrantske, homofobične i mizogine ideje i okuplja lidere kojima vrednosti ljudskih prava nisu previše bliske, kaže za Danas Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defendersa.

Miletić se komentarišući nastupe lidera takozvane Višegradske grupe na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti, pod nazivom „Porodica – ključ održivosti“, osvrnuo i na izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je izrazio „zabrinutost“ za sastav stanovništa u Evropi zbog dolaska izbeglica sa Bliskog istoka.

– Moram reći da sebična evropska politika ‘prazni’ Balkan, koji će se puniti migrantima, koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama – rekao je Dodik.

Dodik je govoreći o „sebičnoj politici EU“, upitao i da li će za nekoliko decenija Evropljani živeti u Evropi.

Miletić: Samit anti-migrantskih, homofobičnih i mizoginih ideja u Budimpešti 2
Foto: BETAPHOTO/ CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

– Dolazim iz zemlje gde nije sve određeno, gde smo nasledili mnoge probleme iz građanskog rata. Tokom građanskog rata u BiH broj rođene dece je bio mnogo veći nego u doba mira. To je potpuno apsurdno – rekao je Dodik.

Pre Dodika, na Samitu je govorio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, a osim premijera Mađarske, Viktora Orbana učestvovali su i nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša, premijer Poljske Mateuš Moravjecki, kao i premijer Češke Andrej Babiš.

Miletić: Samit anti-migrantskih, homofobičnih i mizoginih ideja u Budimpešti 3
Foto: Medija centar

Prema rečima Gorana Miletića, predsedniku Vučiću svakako nije mesto na ovakvom skupu koji pod formom „demografije“ i „brige za porodicu“ promoviše jasne anti-imigrantske, homofobične i mizogine ideje.

– Stavovi koji se iznose na ovom skupu se mogu sažeti kao širenje straha i panike prema društvenim grupama prema kojima i inače postoje predrasude u evropskim društvima. Posebno je apsurdna izjava Dodika koja je jasno anti-imigrantska, ali koji ne za migracije ljudi iz BIH ka Evropi i ne vidi sopstvenu ogovornost, već za sve optužuje Evropu – zaključuje Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari