Milica Andrić Rakić: Kosovo je Vučićeva tema, Brnabić bi morala mnogo da se sprema za posetu Kosovu 1Foto: Danas

Brnabić bi se za eventualnu posetu Kosovu morala dugo pripremati i opet verovatno ne bi ostvarila bitan rezultat jer nema autoritet liderke među kosovskim Srbima, kaže za Danas Milica Andrić Rakić, predstavnica nevladine organizicje Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice, povodom toga što premijerka Srbije Ana Brnabić nijednom nije bila na KiM od kako je postala predsenica vlade 2017. godine.

Iz Vlade i kabineta Brnabić nismo dobili odgovor o razlozima za odlazak na Kosovo.

Odgovor nismo dobili ni na pitanje da li je premijerku vlast u Prištini onemogućavala da dođe na Kosovo, odnosno nije joj davala „zeleno svetlo“ za posete.

Podsetimo, 2019. su kosovski mediji preneli izjavu kosovskog ministara spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je poručio predsednici Vlade Srbije da joj neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo, sve dok sprovodi „rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova“, osvrćući se na njenu izjavu da su kosovski Albanci narod koji je izašao iz šume.

Brnabić je nakon toga izjavila da je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na samitu u Poljskoj čula da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima „lažna vest“.

„Mene čudi da lažne vesti u Prištini šire savetnici takozvanog ministra za inostrane poslove, ali to sada smanjuje tenzije u regionu“, rekla je tada premijerka Srbije.

A portparolka Vlade Kosova Donjeta Gaši je za Radio Slobodna Evropa navela da Vlada Kosova nije donela nikakvu odluku o zabrani ulaska zvaničnika Srbije na Kosovo.

Andrić Rakić smatra da je to odraz interne podele na određene teme.

Kako dodaje, Kosovo je jasno tema kojom se najviše bavi Vučić jer je on od 2012. uključen u pregovarački proces.

– Brnabić bi se za eventualnu posetu Kosovu morala dugo pripremati i opet verovatno ne bi ostvarila bitan rezultat jer nema autoritet liderke među kosovskim Srbima. Tu je takođe i faktor to što su posete na visokom nivou postale gotovo nemoguće jer kosovske vlasti neretko odbijaju zahteve za posetu i nižerangiranih zvaničnika. Takođe zbog izjave o „ljudima iz šume“ koja je izazvala burne reakcije na Kosovu, svojevremeno je doneta i odluka o zabrani Brnabić da poseti Kosovo i na istim osnovama bi bilo lako ponovo obrazložiti istu odluku. Kosovska javnost bi svakako na tome insistirala – zaključuje ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.