"Smeši" li se Milici Zavetnici put Aleksandra Šapića i utapanje u SNS: Kako izgledaju dogovori sa Vučićem? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Nakon međusobnih reči uvažavanja i pohvala između predsednika Srbije i predsednice, nakon ovih izbora, vanparlamentarne opozicione stranke Zavetnici, otvorile su se spekulacije da bi Milicu Đurđević Stamenkovski politički put mogao da odvede u redove Srpske napredne stranke (SNS), isto onako kako je ranije Aleksandra Šapića.

Prvobitno je na račun Đurđević Stamenkovski od strane Vučića stigla pohvala za političko umeće.

“Video sam mnogo talentovanih ljudi poput Milice Đuređević Stamenkovski koje bih voleo da vidim u SNS-u. Naravno u toj žestokoj borbi ponekad pogreše, ali imaju taj talenat“, rekao je Vučić, koji je precizirao da je ovu političarku i pre sedam-osam godina želeo u redovima svoje stranke.

Vučić je dodao i da veruje da će ova opozicionarka, za koju je rekao da joj je potrebno sazrevanje i iskustvo, dobiti priliku da deo SNS-a postane u budućnosti.

Đurđević Stamenkovski odgovorila je da razgovora o pristupanju SNS nije bilo, al  ovu ponudu nije kategorički odbila, rekavši da ju je doživela kao priznanje jer dolazi od “figure sa najvišim političkim autoritetom u državi”.

“Sve se na staro vratilo”, rekli bi zli jezici. Zavetnici su dugo slovili za režimski satelit, što, imajući u vidu široku zastupljenost koju su predstavnici ove stranke imali u režimskim medijima, i nije bilo daleko od istine.

Ove etikete nekima su se sa desnice olako lepile, ali nisu Zavetnici jedini na desnoj političkoj sceni koji su prethodnih godina zaslužili, poput Žike Gojkovića, poslanika naprednjaka u budućem sazivu Skupštine, a bivšeg predsednik frakcije POKS-a, kao i Milana Stamatovića, predsednika Zdrave Srbije, nekad člana SzS, a danas koalicionog partnera SNS-a.

“Najslavniji” je primer Aleksandra Šapića, koji se sa svojim Srpskim patriotskim savezom (SPAS) nakon izbora 2020. godine utopio u SNS, a jedno od tumačenja kaže da i Đurđević Stamenkovski čeka ova sudbina.

"Smeši" li se Milici Zavetnici put Aleksandra Šapića i utapanje u SNS: Kako izgledaju dogovori sa Vučićem? 2
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Novinar KTV Zrenjanin Aleksandar Dikić kaže da je predsednik Srbije u pravu kada kaže da je Đurđević Stamenkovski talentovana političarka, te da ona nija tako naivna da svoju stranku utopi u SNS.

“Predsednik je u jednom u pravu-Milica jeste talentovana političarka. Oni koji joj taj talenat priznaju znaju da ona nije tako naivna i nepromišljena da bi svoju, uz velike muke i odricanja, stvorene organizacije utopila u SNS radi kratkoročnih sinekura koje donose dogoručne i neizlečive posledice”, navodi Dikić.

Kaže i da će Zavetnici nastaviti da igraju svoju ulogu na političkoj sceni, koju, smatra, najefikasnije igrati kao formalno opozicija. “Plakaće za Kosovom, širiće ljubav prema Rusiji što će činiti iz sveg srca, a još ubedljivije će napadati prozapadnu opoziciju i plašiti narod obojenom revolucijom što zbog žiro računa, što zbog traženje nove šanse posle izbornog fijaska. A to mogu najefikasnije raditi ako su makar formalno opozicija, ne kao deo ili kao otvoreni saveznici SNS-a”, navodi Dikić.

Naš sagovornik kaže i da je nepravedno tražiti preletače samo na desnici, te da danas takođe ima radije viđenih gostiju na Vučiću bliskim televizijama.

"Smeši" li se Milici Zavetnici put Aleksandra Šapića i utapanje u SNS: Kako izgledaju dogovori sa Vučićem? 3
foto: Printscreen/YouTube/Bez cenzure

“Građanska opcija dala je svoj neoprostivi doprinos jedinstvenoj srpskoj političkoj disciplini-preletanju. Kena, Bulatović Macura, jos ranije Miščević, Čomić, Vesić, spisak je dugačak i na žalost nije konačan. Što se tiče omiljene opozicije na nacionalnim frekvencijama, mislim da su osnivači MI Glas iz naroda rekorderi po zastupljenosti na “Vučić-friendly” televizijama i da omiljene likove treba tražiti i u njihovim redovima”, ukazuje on.

Ni politički analitičar Dragomir Anđelković ne smatra da će predsednica Zavetnica “spas” nakon izbornog neuspeha pronaći u putu Aleksandra Šapića. Ipak, ovu političarku smatra oličenjem Vučićeve opozicije.

“Milica Zavetnica je već dugo, možda od početka političke karijere, oličenje omiljene Vučićeve opozicije. Samo ranije je i vrh Zavetnika, i SNS, ozbiljnije glumio da među njima postoji neslaganje. Tako je vlasnicima političkog preduzeće Zavetnici održavan lažni opozicioni imidž, ali kada se stiglo do pitanja podrške Vulinu koji se našao na americkoj listi sankcija, onda su Zavetnici očito dobili nalog da otvoreno stanu iza njega. Posle toga su imali zadatak da sabotiraju predizborno objedinjavanje tzv. desnice. Svim tim su se potpuno razobličili u očima birača. Epilog je potpuni izborni bankrot”, navodi on.

Anđelković napominje da je sa Šapićem bio, kako kaže, drugi slučaj.

“On nije potonuo na izborima. Njega je upropastio postizborni dil sa SNS. Od političara koji je imao izvesnu podršku, pogotovo u Beogradu, došao je do toga da je potpuno istrošen činilac. Vučić je majstor da upropasti svakoga iz opozicije ko sa njim pravi kombinacije. Što su one veće i propast je izvesnija. Sada se na granici te vrste ponora nalazi Nestorović”, objašnjava ovaj analitičar.

"Smeši" li se Milici Zavetnici put Aleksandra Šapića i utapanje u SNS: Kako izgledaju dogovori sa Vučićem? 4
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Ovaj analitičar smatra da je Nestorovića na proteklim izborima režim podržao, te da on generalno sa Vučićem već dugo igra “političko-medijski tango”.

“Posle izbora imao je šansu da postane autentičn faktor, dogovorom sa opozicijom oko preuzimanja Beograda od režima. To Nestorović nije hteo ili nije smeo da uradi pa je sve realnije njega definisati kao novog Šapića. Igrača je koji je imao potencijal ali ga Vučić ili njegove službe ubrzano troše a on to iz nekog razloga prihvata”, kaže Anđelković.

Predsednik opozicionog Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović izbliza je mogao videti kako izgleda imati dogovor sa Aleksandrom Vučićem.

Nakon što je u lokalnoj novosadskoj Skupštini dao podršku SNS-u i srušio dotadašnju vlast Demokratske stranke putevi sa Dverima, čiji je odbornik bio, su mu se razišli. Učestvuje u osnivanju Treće Srbije, koja kasnije postaje Narodni slobodarski pokret, a Parović godinama biva u novosadskoj vlasti, Treća Srbija vodi javna preduzeća poput “Informatike“, Parović se pojavljuje kao tumač stvarnosti na Pinku, i tako sve tako do 2017. godine.

Na predsedničkim izborima te godine imao je ulogu da svojom kandidaturom “ruši” referendumsku atmosferu “Ua i Ura Vučić” – upućeni izvori govore da je podršku režima uživao do polovine ovog izbornog procesa. Danas taj deo svog političkog života naziva “političkim ubistvom zagrljajem”, u kojem je smatra trenutno i Šapić.

“Dogovori sa vlašću izgledaju tako da je uvek po sredi lična ponuda koja je isprva primamljiva, ali koja vodi u ambis. Kao tamni vilajet, ako uđeš kaješ se, ako ne uđeš takođe. Ja sam odbio pa je politička odmazda bila brza, a ovi koji su prihvatili umiru u zlatnom kavezu”, svedoči Parović.

"Smeši" li se Milici Zavetnici put Aleksandra Šapića i utapanje u SNS: Kako izgledaju dogovori sa Vučićem? 5
foto: Vojin Radovanović/Danas

Govoreći o Zavetnicima i njihovoj predsednica Parović, inače vrlo kritičan prema ovoj stranci, kaže da zna razvojni njihov razvojni put još iz perioda kada je bio u dosta dobrim odnosima sa vlašću.

“Tada su oni imali  neke sitne dogovore po kojima su pravili ulične skupove svaki put kada je Vučiću trebalo da spreči da se desi neki spontani narodni bunt zbog nepopularnih odluke pre svega vezano za odnos prema NATO. No da parafraziram Balaševića: „Al je Mica htela mnogo više.“ nakon toga je očito potpisan ugovor sa đavolom koji za slučaj Srbije ima Vučićev lik i od tada imaju i konje vrane i salaše, ali zauzvrat nema vrdanja već moraju da trče od Hepija do Pinka i da tamo uveravaju poneke koji malo progledaju o tome kako Vučić nije ništa kriv već da zli zapad hoće da nas uništi i da su zato u okruženje predsednika postavili izdajnike i lopove. Setite se kada je Milica u skupštini Vučiću rekla kako on nije Lazar jer mu sa desne stane ne sedi Obilić. E sada dokazi kosovka devojka i izdaja svega nacionalnog može da bude kompletirana”, slikovit je Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari