Milićević: Lajčak dolazi da prenese poruku da je strpljenje međunarodne zajednice na izmaku 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Poseta Miroslava Lajčaka će imati za cilj da prenese jasne poruke i Beogradu i Prištini da dijalog neće trajati do u nedogled, da je strpljenje međunarodne zajednice poprilično na izmaku i da se očekuje konkretniji nastavak, koji će dovesti od toga da dve strane postignu saglasnost makar o nekim životnim temama koje se tiču podjednako i Albanaca i Srba – ocenjuje za Danas Miodrag Milićević, izvršni direktor NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, koji govori o predstojećoj poseti Prištini i Beogradu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka.

Milićević ukazuje da je više nego evidentno da je dijalog već duže vreme u krizi, te da za to postoje očigledni razlozi – to je prevashodno odbijanje da dijalog poprimi dugo željeni tok. Prema njegovom mišljenju, pravi uspeh je prevashodno bio ponovno pokretanje dijaloga. Međutim, nastavlja Milićević, ono što nije ohrabrujuće, jeste izostanak bilo kakvih konkretnih rezultata koji bi, u vidu uspeha, mogli da se predstave i javnosti u Srbiji i javnosti na Kosovu.

– Druga stvar su jako oštre poruke koje stižu iz Prištine i Beograda. Rekao bih da u tom smislu nije bilo čak predaha ni tokom leta, što jeste bilo veoma obeshrabrujuće, da se u javnom prostoru šalju neke veoma jake i oštre poruke koje ni u kom slučaju ne mogu da doprinesu bilo kojoj formi normalnog dijaloga, pa čak i na tako visokom političkom nivou – ističe Milićević.

Kao treću stvar, on navodi nedavnu izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani, koja je veoma precizno kazala da Kosovo nije zainteresovano da fomira zajednicu srpskih opština, obrazlažući svoj stav zajedničkim priotitetima, kako Kosova, tako i međunarodnih sagovornika, ne precizirajući pritom o kome se radi i da li to zaista jeste tako, ili je to čista puka pllitička izjava namenjena javnosti na Kosovu, imajući u vidu predstojeće izbore.

– Rekao bih da teme koje su do sada kandidovane u toku tehničke runde dijaloga, po meni nisu postigle željeni efekat. Naprosto, videli smo u ovih nekoliko rudni razgovora da je progres u procesu dijaloga izostao. Sa te strane, Lajčak će imati apsolutno jasnu poruku Prištini da će preduslov evrintegracija i buduće podrške dijalogu zavisiti od volje prištinske i beogradske delegacije da naprosto moraju da se uključe u ovaj proces, na način kako je to negde davno zacrtano – smatra Milićević.

Prema viđenju direktora Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiše Mijačića, Lajčakova poseta Prištini i Beogradu je deo pripreme sastanka koji bi trebao da se organizuje na nivou šefova delegacija pregovaračkih strana. On navodi da je, iako se može posmatrati kao deo redovnih aktivosti Lajčaka, očigledno da je dijalog u zastoju i da dve strane ne mogu doći do minimuma kompromisa, uključujući i agendu i teme o kojima će se pregovarati.

– Ne mislim da Lajčak donosi neke teme, pre bih rekao da dolazi da sasluša argumente i jedne i druge strane i pokuša da organizuje sledeći sastanak u duhu međusobne tolerancije na način koji bi doveo do bilo kakvog dogovora. Mnogo je tema na stolu, a čini se da se ubrzano urušavaju instrumenti koji su izgrađeni kroz Briselski sporazum. Pitanje slobodnog kretanja ljudi i korišćenja tablica ovih dana može biti suspendovano, osnivanje preduzeća za distribuciju, transport i naplatu električne energije još uvek nije rešeno, a osnivanje ZSO nije ni na pomolu. Tu su svakako i druga pitanja, od sudbine nestalih do privatne i javne imovine – kaže Mijačić.

On zaključuje da su sve to teme o kojima mora da se pregovara, te da je otuda Lajčakova poseta mnogo važna u ovom trenutku, kako bi se pokrenuli ti procesi i kako bi se makar pokušalo da se dođe do nekih rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari