Milivoj Bešlin: Vučić priprema javnost u Srbiji za to da bi odbacivanje plana vodilo u katastrofu 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije rekao da neće prihvatiti francusko-nemački plan i on na neki način priprema i javno mnjenje u Srbiji da će, ako odbace francusko-nemački predlog, to biti katastrofalno za Srbiju, izjavio je istoričar Milivoj Bešlin za Radio Kosova.

Mislim da u ovim okolnostima niko nema luksuz da kaže ne i mislim da neće odbiti, ali možda će tražiti nešto dodatno, rekao je Bešlin i istakao da je ovog puta Zapad rešen da „ide do kraja kako bi i Srbija i Kosovo prihvatili plan“.

Bešlin ukazuje da „nema sumnje“ da politika u Srbiji ima za cilj da podeli Kosovo kroz Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Svrha tog udruživanja, prema načinu na koji to vidi vlast u Beogradu, njeni stratezi, nije očuvanje Srba na Kosovu, već kontinuirano cementiranje podele Kosova. Cilj vlade, cilj Vučića je podela Kosova, tvrdi Bešlin.

Bešlin je objasnio da „SAD u ovom trenutku igraju sa Aleksandrom Vučićem kao da je on faktor u regionu“.

Ako vidite američke diplomate, počev od Gabrijela Eskobara do američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, kako prilaze Vučiću i kako razgovaraju sa premijerom Aljbinom Kurtijem, govoreći mu da će, ako sada ne formira udruženje, naći druge partnere da ga formiraju, pokazuje da SAD, iako su formalno priznale nezavisnost Kosova, ne poštuju dovoljno njegov suverenitet, predočio je on.

Amerikanci su pragmatični, misle da u izvesnoj meri obe strane moraju da prave kompromise. I za Vučića je teško da prihvati nezavisnost Kosova, zbog unutrašnjeg mišljenja koje je sam stvorio, pa se osnivanje udruženja vidi kao prihvatljiv kompromis, rekao je Bešlin.

Zapadne države će nastaviti da insistiraju na osnivanju Asocijacije, ali verujem da neće napraviti grešku koju su napravili sa Republikom Srpske. Ako se postupa mudro i ako udruženje ima za cilj samo zaštitu prava Srba na Kosovu, a ne stvaranje paralelne države na teritoriji Kosova, onda to i može biti progresivno rešenje, zaključio je Bešlin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari