Milivoje Janošević, opozicionar na mestu zamenika gradonačelnika Bora: SNS mora da se drži dogovora ili izlazimo iz vlasti 1Foto: M.S.

Na sednici Skupštine Bora održanoj u sredu 18. maja, novu vlast činiće SNS sa 15 odbornika, SPS sa četiri i Vlaška stranka “Most” sa pet odbornika. Burne rakcije opozicije izazvao je prelazak stranke „Most“ u koaliciju sa SNS-om.

Novi-stari gradonačelnik Bora je Aleksandar Milikić, dok će u novom sazivu lokalnog parlamenta u Boru, zamenik gradonačelnika biti Milivoje Janošević iz Vlaške stranke “Most”.

“Naša stranka “Most” dobila je mesto zamenika gradonačelnika, mesto potpredsednika Skupštine Bora, i jedno mesto u gradskom veću. Prvo je dogovor bio da dobijemo dva mesta u veću, ali smo se onda dogovorili da ja budem zadužen i za mesne zajednice”, ističe Janošević za Danas.

Prema rečima Janoševića, koalicija sa Srpskom naprednom strankom dogovorena je u Beogradu sa centralom stranke.

“Mi smo nakon izbora razgovore obavili sa centralom SNS-a u Beogradu, i postavili smo nekoliko principijalnih uslova. O imenima i o funcijama nismo razgovarali. Takođe sa SPS-om nismo imali nikakve razgovore”, ističe novi zamenik gradonačelnika u Boru.

Kako on ističe za Danas, sa SNS-om su dogovorena tri ili četiri principa za koja su se oni zalagali u toku predizborne kampanje u gradu bakra.

Milivoje Janošević, opozicionar na mestu zamenika gradonačelnika Bora: SNS mora da se drži dogovora ili izlazimo iz vlasti 2
Foto: M.S.

“Prva stvar je bila da se u roku od šest meseci do godinu dana tačno znaju granice rudarenja. To što je Zijin ovde je odlična stvar, i to sam uvek govorio, ali moramo da znamo dokle to ide, i dobio sam uveravnja da ćemo kroz institucije sistema to rešiti. Druga stvar koju smo dogovorili je to da se naša stranka “Most” ne gasi, niti se utapa u SNS, već smo partneri. Takođe insistirao sam to da minister energetike i predsednik budu uključeni u razgovorima o preseljenju građana, kao i što su obećali”, kaže Janošević.

Prema njegovim rečima treći princip je razvoj cele Istočne Srbije, pošto je, kako on kaže, govorio ne samo o Boru, već o svim gradovima.

“Da se nešto uloži u Timočku krajinu, i da se proglasi za posebnu regiju, ili da imamo neki vid samouprave, pošto nije logično da pored ovolikog bogatstva, budemo najsiromašniji u zemlji”, objašnjava lider Vlaške stranke “Most”.

On ističe da dobio garancije za sve ovo što je tražio i da je to razlog zašto je Vlaška stranka “Most” ušla u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Boru.

“Znam da su svi očekivali da će naša stranka tražiti nešto što nije moguće, ali mi smo tražili ono što je realno, i saradnju smo oročili na dve godine”, objašnjava on.

Milivoje Janošević, opozicionar na mestu zamenika gradonačelnika Bora: SNS mora da se drži dogovora ili izlazimo iz vlasti 3
Foto: M.S.

U slučaju da se nastavi sa partijskim zapošljavanjem, i da se nastavi sa radom kao i do sada, Janošević tvrdi da će izaći iz koalicije i napustiti mesto zamenika gradonačelnika.

“Oni su svesni, i sadašnji gradonačelnik i predsednik Vučić, da ja nemam potrebe da se igram sa svojim imenom i strankom, i ako bude tako, ja ću javno reći da izlazim iz koalicije i napuštam mesto zamenika gradonačelnika”, tvrdi Janošević.

Janošević kaže da za sada nema nagoveštaja da će se Vlaška stranka “Most” jednog dana, kao Ničićev pokret u Zaječaru, utopiti u SNS, pošto kako on kaže za Danas, on je deo te stranke i zalaže se za njen program.

“Nema razloga za to. Koja bi to funkcija bila da to uradimo? Samo ime naše stranke “Most” znači da smo mi tu da nešto spajamo, a ne da razdvajamo ili da se utapamo”, objasnio je naš sagovornik.

Na naše pitanje kako se oseća pošto je sada deo vlasti sa Srpskom naprednom strankom, a napadao je i stranku i gradonačelnika Milikića, Janošević kaže:

Milivoje Janošević, opozicionar na mestu zamenika gradonačelnika Bora: SNS mora da se drži dogovora ili izlazimo iz vlasti 4
Foto: M.S

„Znao sam da će reakcije nakon spajanja sa SNS-om biti ovakve i nisam noćima spavao. Sreća je što ona ide samo prema meni i to je dobro zbog drugih ljudi u stranci. Ja sam u politici dugo, tako da sam naučio to i nemam nikakav problem. Što se tiče gospodina Milikića, nisam ja odlučivao o kadrovima SNS-a.

On takođe kaže da gledajući njihovu listu, sigurno je bilo i boljih kandidata za gradonačelnika Bora, ali da se on nije mešao niti želi, u izbor Srpske napredne stranke.

Janošević se osvrunuo i na napade koji dolaze od strane opozicije, da je navodno izdao birače.

“Delovi Ujedinjene opozicije su na vlasti u Boljevcu sa SNS-om i ja reč nisam rekao. Vlaška narodna stranka je u vlasti već dve ili tri godine, i licemerno je da mene napadaju, a njihov član je u koaliciji sa SNS-om u drugom gradu. Za razliku od ovog dela opozicije SSP se ponaša drugačije i kazali su da će dobre predloge podržati, bilo sa koje strane da dolaze, kao što sam i ja govorio”, kaže Janošević.

Na pitanje novinara Danasa da li smatra da pojedinac ne može ništa da ostvari ukoliko ne uđe u koaliciju sa SNS-om, Janošević odgovara:

„Na žalost je tako. Dva izbora su bila, Ili da sedimo u opoziciji i ne uradimo ništa ili da se pridružimo SNS-u. Moja namera je da nateramo Vladu Srbije da na drugačiji način, ja hoću i predsedniku da kažem da je dobro što ima radna mesta, ali da Kinezi poštuju zakon Republike Srbije, da sprečimo ekološku katastrofu i da sprečimo nenamensko trošenje para i širenje rudnika i da rešimo pitanje sela koja se iseljavaju“

Janošević je kazao i to da ako se Srpska napredna stranka ne drži dogovora, svakako će biti opet sa građanima na protestima.

„Ili ću ja kao čovek da poginem za te stvari ili ću da ih ostvarim“, zaklučio je on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari