Milivojević (DS): Da pitanje na referendumu o Kosovu ne bude formulisano manipulativno 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je da „nema ništa“ protiv predloga Narodne stranke da se o sporazumu sa Prištinom građani izjasne na referendumu ali da misli da bi pitanje bilo formulisano na manipulativan način.

On je tako odgovorio na pitanje TV Insajder da li je za njega prihvatljiv predlog o tom referendumu poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića.

Kazao je da bi voleo da Aleksić „definiše to pitanje“ i postavi ga, kako je kazao, „u formi u kojoj su ga postavili“, te podsetio na referendumsko pitanje iz 1998, uoči bombardovanje 1999.

„Nisu nas (1998) pitali da li želimo da budemo bombardovani najnovijim raketama. Pitanje je bilo: ‘Da li želite da se strane trupe mešaju u rešenje kosovskog pitanja?'“, naveo je on.

Narodna stranka podnela je juče predsedniku skupštine Srbije Vladimiru Orliću inicijativu za sazivanje sednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o održavanju obavezujućeg referenduma o evropskom predlogu za Kosovo.

Inicijativu je podneo šef poslaničke grupe te stranke Miroslav Aleksić koji je kazao da će u slučaju da Orlić odbije zahtev, Narodna stranka krenuti da prikuplja potpise građana za održavanje referenduma.

„Predložili smo skupštini da referendumsko pitanje glasi: ‘Da li podržavate prihvatanje i sprovođenje Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa ‘Kosova’ i Srbije, takozvanog nemačko-francuskog predloga – DA ili NE“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

Na predlog tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, skupština Srbije raspisala je  7. aprila 1998. referendum o međunarodnom posredovanju u sukobu na Kosovu i Metohiji.

Referendumsko pitanje je glasilo:“Da li prihvatate učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji? “ a na izjašnjavanju 23. aprila 1998. protiv su bila 94,73 glasača.

Milivojević je, govoreći o evropskom predlogu za Kosovo i Srbiju, naveo da se DS protivi i sporazumu i načinu na koji je opostignut.

„Jedan čovek je deset godina sebe predstavljao najboljim mogućim takmacem na međunarodnoj političkoj sceni…Kako je moguće da vodite najbolju moguću politiku a kažete da je Srbija u najgoroj mogućoj poziciji“, upitao je on.

Milivojević je rekao da „jedan čovek“ ne može van ustavnih ovlašćenja da vodi spoljnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari