Milović sa protesta u Kosovskoj Mitrovici: Nema deeskalacije dok nas i dalje proglašavaju ruljom 1Arhiva Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

„Nema smirivanja dok se specijalne jedinice nalaze u opštinama, ali na celom Severu i nema deeskalacije dok se hapse ugledni građani“, poručio je sa današnjeg protesta, bivši gradonačelnik opštine Zvečan, Dragiša Milović.

On je, uz direktora KBC Kosovska Mitrovica, Zlatana Eleka, predvodio protestnu šetnju od centra Kosovske Mitrovice do Zvečana, organizovanu u znak podrške uhapšenim Srbima, među kojima se u subotu našao i radnik ove zdravstvene ustanove – D.S.

Po završetku protestne šetnje u Zvečanu – on se obratio okupljenima, poručivši da su danas na ovaj način građani želeli da pokažu da su pre svega za mirno rešenje krize koja već treću nedelju traje na Severu, ali i:

„U kakvoj teškoj i dramatičnoj situaciji živi srpski narod, naša deca“.

Naglasio je da je već treća nedelja kako građani međunarodnoj i svetskoj javnosti govore da se „hapse, proganjaju naši najbolji – privrednici, sportisti, studenti, radnici, a evo sada i medicinski tehničar koji radi u KBC“.

Upitao je Milović – Ima li kraja ovom teroru Prištine?

„Iz tih prištinskih institucija kažu da smo mi etnička zajednica. Dakle, od naroda u svojoj državi, proglasili su nas etničkom zajednicom i, zaboga, najzaštićenija smo zajednica, ne u Evropi, nego u svetu. Naš narod bi rekao – kamo sreće da je tako“, ukazao je Milović.

Suprotno tome, tvrdi da je stvarnost, činjenice i istina – nešto sasvim drugo.

„Istina je da je od 1999. godine u prisustvu desetina hiljada vojnika KFOR-a, UNMIK-a, OEBS-a, nevladinog sektora proterano više od 200.000 Srba sa svojih ognjišta. Istina je da su svi gradovi južno od Ibra etnički čisti, da tamo nema Srba. Istina je da je smo preživeli pogrom 17. marta 2004. godine. Istina je takođe da su nam porušene na desetine crkava i manastira, da se i danas ubijaju Srbi, da im se puca u leđa, da našoj deci specijalne jedinice drže uperene cevi iznad glava, jer, zaboga, deca su samo vozila kvad. To je istina u kojoj se nalazi srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji“.

Stoga, poručuje da nema smirivanja sve dok se specijalne jedinice nalaze u opštinama, ali na celom Severu i da deeskalacije nema dok se hapse, istakao je on, ugledni građani.

„Nema deeskalacije i smirivanja dok se oni ne puste iz kazamata. Nema deeskalacije dok se i dalje proglašavamo ruljom, teroristima i onim ljudima koji ne poštuju pravo i pravdu“.

Naznačio je da to govore oni koji godinama ne poštuju odluku Vrhovnog suda Kosova da se uzurpirana zemlja manastiru Visoki Dečani vrati.

„Govore nam o vladavini prava, a proglašavaju na samoj skupštini krivima, bez dokaza, bez suđenja, bez suda Ljiljanu Aksentijević da je terorista. To je sramota za demokratski svet i Evropu, to su dvostruki standardi – jedni važe za Albance, drugi za Srbe“.

Istakao je Milović da su Srbi protiv svakog nasilja, pozvavši sve prisutne da osude nasilje i nad novinarima i nad KFOR-om i nad policijom, ali i nasilje nad građanima koje se hapse.

Najzad, imao je poruku i za Albance.

„Komšije Albanci – mi smo živeli i živimo i danas, nadam se želimo da u živimo zajedno u miru“.

Demokratskom svetu poručio je da se „ne može sreća jednog naroda graditi na nesreći drugog“.

Srbe je na kraju pozvao slogu i jedinstvo:

„Nemojmo da se delimo. Budimo kao i do sada jedno, jer samo tako i uz podršku, moramo tražiti jaču podršku i zaštitu od naše matične države, ostaćemo na svojim vekovnim ognjištima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari