Ministar BiH: Na konferenciji u Sarajevu, Kosovo sa "zvezdicom" 1EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li je Kosovo pozvano na konferenciju o migracijama, koja će biti održana početkom juna na planini Jahorini kod Sarajeva istakao je da će resorno ministarstvo Kosova biti pozvano „sa zvezdicom“.

On je rekao da će poziv za učešće biti uslovljen.

„U skladu s tim kako inače učestvuju na međunarodnim konferencijama, ili da prevedem na naš jezik, sa zvezdicom“, rekao je Nešić.

U Briselu je 2012. godine postignut sporazum između Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova, prema kojem se ime Kosova koristi sa fusnotom, odnosno zvezdicom. Zvezdicu pored imena stavljaju neke od zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Bosna i Hercegovina, zbog protivljenja Republike Srpske, nije priznala Kosovo.

Kako je rekao Nešić, ministarstvo na čijem je čelu u narednih nekoliko dana imaće konačan spisak gostiju. Na konferenciji će o ovom pitanju razgovarati predstavnici Međunarodne organizacije za migracije iz zemalja regiona sa predstavnicima nadležnih institucija.

Na pitanje zašto Bosna i Hercegovina još nije ratifikovala Sporazum o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, koji je prošle godine u Berlinu u ime Bosne i Hercegovine potpisao tadašnji predsedavajući Veća ministara BiH i Hercegovine, Zoran Tegeltija, Nešić je odgovorio da veruje da će to pitanje uskoro biti rešeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari