Ministarka Đedović razgovarala sa direktom NIS-a o snabdevanju naftom 1Foto: Shutterstock/Andrej Privizer

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovala je danas sa generalnim direktorom „Naftne industrije Srbije“ Кirilom Tjurdenjevim kojem je poručila da je za Srbiju najvažnije da je obezbeđeno sigurno snabdevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima, kao i dovoljne količine sirove nafte za nesmetan rad rafinerije u Pančevu.

„Posle 5. decembra, kad stupa na snagu osmi paket sankcija Evropske unije (EU) prema Rusiji, obezbeđeno je nesmetano dopremanje svih tipova nafte koje su dostupne na slobodnom tržištu, čime će se zadržati sigurnost snabdevanja pančevačke rafinerije. Značajna količina nafte koju uvozimo nije sa teritorija zemalja pod sankcijama. Najvažnije je da bez obzira na energetsku krizu sa kojom se bori čitava Evropa, građani mogu da računaju na neometano snabdevanje svim naftnim derivatima“, navela je Đedović, saopšetno je iz vlade.

Tjurdenjev je rekao da NIS u potpunosti razume prioritete i nepredvidive okolnosti u kojima se naftna industrija nalazi u ovom trenutku na svetskom nivou.

„Zahvaljujući pravovremenom planiranju NIS je obezbedio dovoljne količine nafte za pančevačku rafineriju i posle 5. decembra. Rafinerija će nastaviti da radi maksimalnim kapacitetom, a nafte i naftnih derivata će biti dovoljno. U narednoj godini planiramo investicije u obnovljive izvore energije kao i nastavak naših društveno odgovornih projekata, naglasio je Tjurdenjev.

Jedna od tema sastanka bila je i rad TE-TO Pančevo, snage oko 200 megavata, koja doprinosi stabilnom snabdevanju električnom energijom građana i privrede kroz proizvodnju toplotne i električne energije uz visoki stepen iskorišćenja prirodnog gasa kao energenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari