Ministarka Popović: Politika, struka i nauka došli do najboljeg rešenja za ustavne promene 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ/MO

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da su po pitanju referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa zajednički jezik našli „politika, struka i nauka“ i da se na taj način došlo do najboljeg rešenja koje je podržalo i savetodavno telo Saveta Evrope, Venecijanska komisija.

Popović je za televiziju Prva rekla da je Skupština Srbije formirala radnu grupu koja je radila na Aktu o promeni Ustava Srbije, koju su činili profesori ustavnog prava, doktori nauka iz Instituta za uporedno pravo, predsednici najzastupljenijih udruženja sudija i tužilaca.

Prema njenim rečima, ustavnim promenama „biće povećana nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca“, jer izvršna vlast, odnosno Skupština Srbije, neće više u potpunosti učestvovati u tim izborima.

„Izbor i sudija i predsednika sudova i tužilaca i glavnih tužilaca sada preuzimaju i Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca. Takođe, više neće postojati trogodišnji probni mandat, što pojačava samostalnost i sudijske funkcije“, kazala je ministarka.

Naglasila je da je predviđeno i da se zamenici javnih tužilaca od sada zovu „javni tužioci“, dok će dosadašnji rukovodioci biti „glavni javni tužioci“.

Popović je istakla da Srbija, ukoliko se izglasaju promene na referendumu, ima godinu dana da donese set zakona o sudijama, tužiocima, visokim savetima i o organizaciji sudova i da će do suštinskih promena doći nakon usvajanja tih zakona.

Visoki savet sudstva, ukoliko se usvoje promene Ustava, činiće 11 članova – šest sudija koje biraju sudije, četiri istaknuta pravnika koje bira Skupština Srbije i predsednik Vrhovnog suda.

Visoki savet tužilaštva ubuduće će imati 11 članova, pet iz reda javnih tužilaca, četvoro istaknutih pravnika koje bira Skupština, dok će članovi po položaju biti ministar prosvete i vrhovni javni tužilac.

Referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa zakazan je za nedelju, 16. januar 2022. godine. Biračka mesta biće otvorena od 7 do 20 časova, a po prvi put ne postoji cenzus, prema kome bi na referendum moralo da izađe više od polovine građana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari