Ministarka pravde Kosova: Za Ustavni sud važniji pojedinačni interesi članova TSK 1foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju ocenila je danas da je za Ustavni sud Kosova važniji pojedinačni interes bilo kog člana Tužilačkog saveta Kosova od opšteg interesa i zaustavljanja korporativizma.

Hadžiju je na konferenciji za medije izrazila neslaganje sa odlukom Ustavnog suda Kosova koji je kao neustavni ocenio Zakon o Tužilačkom savetu Kosova.

„Paradoksalno je da u prvoj tački saopštenja stoji da je trenutni sastav KPK korporativistički, ali u poslednjoj tački stoji da se mandat članovima ne može prestati žrebom kako smo predvideli u zakonu. Za ustavotvorca je najvažniji pojedinačni interes članova TSK, i to ne svih, već samo nekih od njih, od opšteg interesa, od zabrane korporativizma u važnoj instituciji za građane, za pravdu i sistem uopšte“, rekla je ona.

Iznenađenje je okvalifikovala i to što se kaže da je delegiranje predstavnika ombudsmana kao ne tužilačkog člana neustavno.

„Venecijanska komisija je sugerisala da se određeni broj netužilačkih članova može rezervisati za nezavisne spoljne institucije, a posebno je pomenula ombudsmana“, dodala je Hadžiju.

Hadžiju je rekla da su kroz novi zakon za cilj imali da glavni tužilac deluje nezavisno, profesionalno i da ne bude pod uticajem uskih interesa, uključujući i političke.

Hadžiju je prokomentarisala i zahtev za njenom ostavkom od strane Demokratskog saveza Kosova, rekavši da se to radi zato što predlozi koje ona daje zadiru u njihove interese i voljom za reformom pravosuđa.

Po njenom mišljenju u pokušaju da se poništi tako važan zakon, se, u suštini radi o pokušaju da se koči razvoj i jačanje Tužilačkog saveta Kosova.

Ustavni sud je juče odlučio da proglasi nevažećim Zakon o Tužilačkom savetu Kosova, nakon što su prošle godine poslanici Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova podneli zahtev za ocenu ustavnosti ovog zakona.

DPK: Čudno je kako ministarka pravde pokušava da ospori odluku Ustavnog suda

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) izjavio je danas da ga čude ocene ministarke pravde Kosova Aljbuljene Hadžiju koja pokušava da ospori odluku Ustavnog suda koji je kao neustavni proglasio Zakon o Tužilačkom savetu Kosova (TSK).

On je na konferenciji za novinare u sedištu stranke rekao da vladine inicijative u pravosuđu ne daju ništa konkretno ili je to što rade u suprotnosti sa Ustavom.

„Svaki put kada odvedemo Aljbuljenu pred sud, kako regularni ili ustavni, dobijamo slučaj. Sve njihove inicijative sada ne proizvode ništa konkretno ili efikasno na terenu. Ili su u suprotnosti sa Ustavom, ili su toliko slabe da nemaju efekta da građanima omoguće lakši pristup pravdi“, rekao je on.

Tahiri je rekao da je odluka Ustavnog suda, koji je odlučio da ukine Zakon o Tužilačkom savetu Kosova, pokazala da premijer Aljbin Kurti nije uspeo da potčini važnu instituciju kao što je TSK.

„Imali smo izuzetno dugu debatu i tražili smo od ministra pravde i premijera da se ovaj nacrt zakona povuče jer kao takav očigledno ne ispunjava ustavne standarde Kosova i ne može biti donet. Ustavni sud je sinoć objavio da je ovaj zakon donet u suprotnosti sa Ustavom Republike Kosovo, što je veoma dobra vest za pravosuđe na Kosovu, da velika sila Aljbina Kurtija nije uspela da stavi pod svoju vlast, svoje kandže tako važnu instituciju kao što je TSK“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi ovaj zakon bio usvojen, to bi bila snažna kontrola Tužilačkog saveta Kosova od strane Kurtija, a sutra od neke druge parlamentarne većine.

„To je zakon koji ozbiljno narušava nezavisnost Tužilačkog saveta Kosova. Ovaj zakon nije imao podršku čak ni naših međunarodnih partnera koji deluju na Kosovu“, rekao je on.

Ustavni sud je juče odlučio da proglasi nevažećim Zakon o Tužilačkom savetu Kosova, nakon što su prošle godine poslanici Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova podneli zahtev za ocenu ustavnosti ovog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari