Ministarka za evropske integracije: Ne nazire se kraj tunela na putu ka EU 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević ocenila je danas u Strugi da je tunel do Evropske unije (EU) veoma dugačak i da se ne nazire njegov kraj.

Ona je to, kako je prenela agencija MIA, rekla na sesiji Prespa foruma za dijalog pod nazivom „Proširenje EU u promenljivoj geopolitičkoj dinamici“.

„Kada smo pokušavali da objasnimo državama članicama EU da će proširenje poboljšati pitanje reformskog zamora u regionu, koje postoji u svakoj zemlji kandidatu, zato što je to veoma hitno, niko nas nije slušao. I sada koristimo onaj momentum koji je neko drugi stvorio, posle 20, pa čak i 23 godine integracionog procesa celog Zapadnog Balkana. Čudna je to situacija“, rekla je Mišćević.

Jasno je, dodala je srpska ministarka za evropske integracije, da je krivica za to i kod nas.

„Mi smo izuzeti kao društvo i kao institucije i istovremeno i kod nas je bilo mnogo unutrašnjih bitaka i problema, ali ne treba zaboraviti da je vladavina prava primarni preduslov svakog odnosa i da je zaista teško da se to duboko uspostavi i ukoreni kao jaka institucija“, rekla je Miščević, ocenivši da je „tunel ka Uniji mnogo dugačak i i da se kraj tog tunela, nažalost, ne vidi“.

Ministar za evropska pitanja Severne Makdonije Bojan Maričić je istakao da je potrebna je jasna vizija Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana i da nema vremena za odlaganje procesa proširenja, s obzirom na nove geopolitičke okolnosti u Evropi, kao što je ruska invazija na Ukrajinu.

„Ruska invazija na Ukrajinu odložila je proces proširenja EU. Moramo da funkcionišemo na način da pronađemo prave ljude, procenimo prave potrebe za stvaranjem strateških pozicija i vidimo kako će EU pomoći Zapadnom Balkanu da razjasni procese koji će nas približiti EU, a ovo nam je potrebno sada, a ne kasnije“, rekao je Maričić.

On je rekao da je Severna Makedonija najeevropskiji orijentisana, ali je evroentuzijazam među građanima pao sa 80 odsto na 65 odsto i da je to vlast nateralo da razmisli šta da radi da promeni taj broj.

„To znači da treba da napravimo reformisanu agendu koja će sve političke stranke privući na dijalog i ujediniti se oko ovog pitanja, jer je to od natpartijskog interesa“, rekao je Maričić.

Irski ministar za evropska pitanja Piter Burk rekao je da udruživanjem u EU države ne razvodnjavaju svoj suverenitet, već povećavaju svoje mogućnosti.

„Otvorenost ka EU i put kojim je prošao irski narod je put kojim bismo želeli da i drugi danas i zajedno idu i odlučni smo da vam pomognemo“, naglasio je Burk.

Treći Prespa forum za dijalog održava se danas i sutra u Strugi, na petu godišnjicu potpisivanja Prespanskog sporazuma, uz učešće više predsednika, premijera i ministara iz regiona i Evrope, kao i predstavnika međunarodnih i građanskih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari