Ministarstvo za rad: Omogućeno glasanje korisnicima u gerontološkim centrima 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da su omogućili glasanje na izborima za poslanike Narodne skupštine 21. juna korisnicima ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih.

Tako će bez odlaska na biračka mesta moći da glasaju svi koji nisu lišeni radne sposobnosti i ispunjavaju uslove.

„Način rada ovih ustanova prilikom obezbeđivanja uslova za glasanje birača koji ispunjavaju uslove za glasanje van biračkog mesta, definisan je posebnom instrukcijom koja je doneta u cilju obezbedjivanja bezbednog, jednakog i zakonitog postupanja sve do stvaranja povoljne epidemiološke situacije COVID-19“, rekli su u tom ministarstvu.

Da bi se na ovaj način glasalo, kako su naveli, potrebno je da ovlašćena lica ustanova, odnosno organizacija nadležnom radnom telu Republičke izborne komisije dostave spisak ljudi koji žele da glasaju sa potrebnim podacima, kao i da u okviru dvorišta ustanove odnosno organizacije ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju da nema kiše ili u samom objektu, odrede poseban prostor namenjen samo za boravak lica koji su članovi ili zamenici članova biračkog odbora na osnovu instrukcije Republičke izborne komisije (RIK), a koji su odredjeni za glasanje van biračkog mesta, i realizacije glasanja birača, pridržavajući se svih preventivnih mera u borbi protiv korona virusa.

Ukoliko je to potrebno, korisnicima na smeštaju zaposleni će pružiti podršku, odnosno fizičku pomoć prilikom dolaska i odlaska do mesta za glasanje, koristeći zaštitnu opremu.

„Na ovaj način korisnici će moći da iskoriste svoje građansko pravo i da glasaju na bezbedan način.

S obzirom na to da su na snazi i dalje određene preventivne mere u borbi protiv korona virusa morali smo da na poseban način definišemo uslove glasanja, u konsultaciji sa epidemiolozima, kako ne bismo doveli nikog u opasnost od zaražavanja“, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari