Ministri odbrane Srbije i Slovenije u Ljubljani o vojnoj saradnji, regionu, KFOR-u, Ukrajini 1Printsrkin Instagram Miloš Vučević

Ministri odbrane Srbije i Slovenije, Miloš Vučević i Marjan Šarec, danas su u Ljubljani razgovarali o vojnoj i ekonomskoj saradnji i o političkoj i bezbednosnoj situaciji i ratu u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

U saopštenju je navedeno da su teme razgovora bile i medjusobna saradnja i pružanje pomoći tokom elementarnih nepogoda, učešće sovenačkih vojnika u sastavu Kfora na Kosovu i evropske integracije Srbije.

Vučević je sagovorniku preneo zahvalnost Srbije, „a pre svega srpskog naroda“, zbog angažovanja slovenačkih vojnika u sastavu Kfora na Kosovu.

„To je korektan odnos i ministar Šarec je bio, ako se ne varam, dva puta u poseti na Kosovu i Metohiji i uverio se kakva je situacija“, rekao je on.

Kako je istakao, teme razgovora bile su i aktuelna politička i bezbednosna situacija i rat u Ukrajini.

„Tema je i pozicija naših država, uvažavajući činjenicu da je Slovenija članica NATO, da je Srbija vojno neutralna država koja ima vrlo jasan stav da priznaje Ukrajinu u međunarodno priznatim granicama“, kazao Vučević.

On je istakao da je bilo reči ; i o unapređenjima vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje, te dodao da „namenska industrija Srbije kupuje ;od slovenačkih kompanija ne mali broj proizvoda, sirovina, elemenata za naoružanje i vojnu opremu“.

„Razgovarali smo i o mogućim zajedničkim projektima povodom zajedničke proizvodnje određenih borbenih sistema i kako možemo da unapredimo tu saradnju“, kazao je on.

Zahvalio je Sloveniji što podržava evropski put Srbije, navodi se u saopštenju.

Šarec je istakao značaj jačanja saradnje Slovenije i Srbije, te dodao da se „dobra saradnja i solidarnost posebno pokazuje u slučaju prirodnih katastrofa“.

„Bilateralna saradnja na polju odbrane i vojske je već uhodana… u prvom redu je na polju vojne medicine, zatim veterine, obrazovanja i određenih logističkih segmenata, kao i saradnja u obuci jedinica“, rekao je Šarec.

Kazao je da je „Zapadni Balkan strateški veoma važan region“, te da je slovenčaka spoljna i bezbednosna politika usmerena upravo na to područje.

„Učestvujemo u brojnim međunarodnim operacijama i misijama. Slovenija ima u regionu aktivnu ulogu: od naše vojne prisutnosti preko različitih oblika podsticanja stabilnosti, bezbednosti i razvoja“, kazao je on.

Sloveački ministar je poodvukao da će “ Slovenija i dalje raditi na produbljivanju saradnje na području odbrane i bezbednosti“, te dodao da je prioritetna uloga Slovenije usmerena na rešavanje zajedničkih izazova, kao što su „hibridne pretnje“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari