Miroslav Aleksić nakon hapšenja Pavlovića: Nećemo učestvovati na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda (VIDEO) 1foto FoNet Ana Paunković

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i odbornik u Beogradu Miloš Pavlović, koji je juče uhapšen zbog učešća na protestima opozicije 24. decembra ispred Skupštine grada, smatra da je to „isključivo pokušaj zastrašivanja i destabilizacije u vezi sa najavljenom konstitutivnom sednicom Skupštine Beograda“ u ponedeljak, jer, kako dodaje, „oni su mogli da me saslušaju još pre dva meseca“.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić poručuje da njihovi odbornici neće učestvovati na sednici.

Navodi da mu je policija prilikom hapšenja, dok je sa porodicom išao na Zlatibor, kazala da je za njim Viši sud u Beogradu raspisao potragu, a po zahtevu za saslušanje Odeljenja za javni red i mir PU Beograd. Kaže i da je zahtev od 28. decembra i vezan je za proteste ispred Skupštine grada.

„Zakazano mi je saslušanje za ponedeljak u vreme konstitutivne sednice, a mogli su to da mi uruče u prethodna dva meseca“, ukazuje Pavlović u Novom danu i dodaje da su mogli da ga vide na protestima, da su mogli da dođu u njegovu advokatsku kancelariju da mu uruče zahtev.

„Ako je taj zahtev postojao, zašto mi to nisu rekli kad su me videli, što nisu došli… Nego su sačekali da dođe sednica Skupštine grada Beograda“, ocenjuje Aleksić, prenosi N1.

Na pitanje šta je cilj njegovog hapšenja, kaže da je „cilj da se destabilizuje opozicija koja sada deluje kompaktno, mi smo pre dve večeri imali sastanke, dogovarali smo zajednički nastup na predstoječoj sednici, i mislim da ne postoji nijedan drugi razlog njihovog ponašanja“.

„Kada su me zaustavili, ponašali su se sasvim uobičajeno za jednu vrstu saobraćajnog prekršaja, ali kada su izvršili proveru, saopštili su mi da za mnom postoji raspisana potraga, nakon toga su dobili telefonski poziv, od kad kreće neuobičajena procedura: stavljaju mi lisice, ne daju mi da obučem jaknu, guraju me u kola, vode me u stanicu gde me čuva šest policajaca, koji govore da postoji beleška da sam bezbednosno opasna osoba. To je isključivo pokušaj zastrašivanja i destabilizacije u vezi sa sednicom Skupštine Beograda“, smatra on.

Na pitanje da li će u ponedeljak biti u policiji ili na sednici Skupštine grada, on kaže da će biti u Skupštini, zajedno sa odbornicima.

„Opozicija je pobedila u Beogradu, SNS nema više legitimitet u Beogradu, oni su izbore pokrali. Želim da ohrabrim sve – da u ponedeljak svi zajedno idemo po pobedu“, poručio je Pavlović.

Njegov partijski kolega Miroslav Aleksić dodaje da „ne može da bude pametan“ zašto vlast ovo radi i na ovaj način zloupotrebljava institucije.

Podseća da je Pavlović četvrti pripadnik Narodnog pokreta koji je hapšen u vezi sa protestima ispred Skupštine.

„Nema nikakve zdrave logike da nisu mogli da ga uhapse i pronađu u Beogradu. Verovatno je to poruka šta će opozicionari moći da očekuju u narednom periodu od strane režima. Ovo je brutalna zloupotreba policije, tužilaštva, oni su sad u funkciji odbrane režima“, poručuje Aleksić.

Ističe da odbornici iz Srbije protiv nasilja neće učestvovati u radu sednice u ponedeljak, „u smislu davanja kvoruma, pokušaće na svaki način da blokiraju održavanje te sednice, oni su napravili plan kako će to uraditi, to su radile naše stranke iz Srbija protiv nasilja na nivou Beograda“.

„Nadam se i verujem da se neće konstituisati gradska vlast i da ćemo imati u najkraćem periodu ponavaljanje izbora u Beogradu, u drugačijim uslovima i lokalne izbore, a u nekom skorijem periodu i ponavljanje parlamentarnih izbora“, navodi Aleksić.

Smatra i da ni SNS neće učestvovati u konstituisanju vlasti u Beogradu, kako bi ostao na snazi Privremeni organ u kojem imaju većinu.

„Novi izbori su jedino zdravorazusko rešenje u ovoj krizi. Moramo učiniti sve da se izborni uslovi promene, jer u suprotnom nemamo razloga da izlazimo na izbore“, poručuje Aleksić i dodaje da ima dovoljno vremena za promenu izbornih uslova, samo je neophodna volja.

Vučić – politički iluzionista

Dodaje da ako bi vlast krenula sa nasilnim formiranjem vlasti, jer nemaju većinu u Beogradu, „to bi značilo dolivanje ulja na vatru, i stvaranje novih razloga za nestabilnost, i to će od nas zahtevati reakciju, učinićemo sve da se zajedno sa međunarodnom zajednicom i građanima koji nas podržavaju borimo protiv toga“.

Osvrnuo se i na jučerašnju proslavu Dana državnosti – Sretenja, nazvavši to „predstavom, gde je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić organizovao vatromete, stotine dronova, zastave po Knez Mihailu, pravi spektakl sa izlivom tog radikalsko-naprednjačkog patriotizma iza kog se kriju porazi države – krije se nasilje, pljačka, korupcija, predaja teritorije na Kosovu, da decu lečimo SNS porukama, nemamo para za njih, a imamo para za dronove i vatromete“.

„To je ta politika stalnih zamena teza, predstava, on (Vučić) je politički iluzionista“, navodi.

Dodaje da su „ključna poluga njegove ovakve manipulatorske, šibicarske vlasti – mediji“, kao i da vlada na osnovu neinformisanosti jednog dela građana Srbije.

„U zemlji gde institucije učestvuju u krađi izbora, prikrivanju kriminala, kako ćete se boriti protiv toga, institucije su zarobljene, morate da tražite podršku od međunarodne zajednice“, kaže Aleksić, aludirajući na zahtev opozicije za međunarodnu istragu o krađi izbora.

A povodom odlikovanja koje je juče dodelio Vučić zaslužnim građanima, Aleksić kaže da je falio Milan Radoičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari