Lajčak najavio rundu sastanaka Srbije i Kosova o dinaru 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Portaprol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da je specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak planirao da organizuje rundu sastanaka naredne nedelje sa Srbijom i Kosovom kako bi se raspravljalo o odluci Kosovske centralne banke da ukine korišćenje dinara.

Stano je takođe potvrdio da je Lajčak uputio poziv Prištini i Beogradu za sastanak koji je trebao da se održi u utorak 27. februara.

„Obično ne komentarišemo prepisku sa partnerima. Međutim, u pozivnom pismu specijalnog predstavnika EU Lajčaka nije precizirano ko treba da predstavlja Kosovo i Srbiju – to je prepušteno stranama“, objasnio je Stano u pisanoj reakciji koju je dostavio medijma.

Ovi komentari briselskog portparola dolaze nakon što je dan ranije, 21. februara, kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi rekao novinarima da je odbio Lajčakov poziv, obrazlažući da nije to sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer, prema njemu „pitanje dinara nije deo dijaloga“.

Međutim, portaprol Stano tvrdi da je poziv upućen iz Lajčakovog kabineta usledio nakon što se o dinaru već raspravljalo na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, kada je šef evropske diplomatije Josepo Borrell (Žozepo Borelj) imao odvojene susrete sa premijerkom Kosova Albinom (Aljbin) Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Drugim rečima, EU pokušava da pomogne u pronalaženju rešenja za problem koji je nastao nekoordinisanom odlukom jedne strane, a koja nije unapred saopštena pogođenom stanovništvu. Nadamo se da će gospodin Bislimi ceniti trud umesto da neprimereno i neosnovano optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je neprihvatljivo“, poručio je portparol Stano.

Dodao je takođe da je dijalog jedina platforma za pronalaženje sveobuhvatnih i održivih rešenja za pitanja između Kosova i Srbije.

CBK je donela odluku da jedino sredstvo za gotovinski i platni promet bude evro, čime se ukida srpski dinar. Ovu odluku, koja je stupila na snagu 1. februara, prethodnih dana su kritikovale i druge zapadne zemlje uz zahtev da se odloži njena primena.

Pripadnici srpske zajednice u dinarima imaju razna primanja iz budžeta Srbije a međunarodna zajednica je upozorila da bi odluka Kosova o njegovom ukidanju mogla da podigne i etničke tenzije.

Ovu odluku su kritikovali predstavnici međunarodne zajednice, i pozvali Prištinu i Beograd da rešenje za ovaj problem pronađu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari