Miščević: Strategijom region primetan 1Foto: Fonet

Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan je učinila da region i svaka pojedinačna država u njemu budu ponovo primetni, ocenila je danas šef pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević.

Ona je na konferenciji Nova strategija proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan i EU susedi – primer Rumunije, izrazila uverenje da to znači da se ponovo razmatra ono što region može da doprinese Evropskoj uniji.

Unija, odnosno Evropska komisija je ocrtala ključna pravce svog razvoja i videla kako region može u tome da pomogne, rekla je ona.

Ona je podsetila da je u Strategiji prvi put dat indikativni vremenski okvir za pristupanje EU i da ukazuje na kapacitet EU da se širi, dodajući da Srbija treba da do 2023. godine završi proces pregovaranja da bi mogla da postane članica 2025. godine.

Proces integracije nije samo proces koji se tiče onoga ko ima izvršnu vlast već čitavog društva i brz uspeh preko noći nije moguć posebeno ne u vladavini prava.

Ona je podsetila da je Srbija dobrovoljno od 2004. počela da usaglašava svoje zakone sa pravnim tekovinama EU. „Naši zakoni su uglavnom usaglašeni ali nismo zadovoljni implementacijom ni mi ovde ni EU“, rekla je ona.

Govoreći o razmeni iskustava o procesu evropske integracije, Miščević je rekla da Srbija već razmenjuje iskustva sa susednim zemljama (BiH, Makedonijom i Albanijom) o procesu pristupanja EU ali i sa zemljama koje su članice Unije kao što je Rumunija.

Sa Rumunijom postoji potencijal za bilateralnu saradnju jer ne postoje sporovi i kada ta zemlja preuzme predsedavanje EU može da nam pomogne da krenemo ka kraju pregovaračkog procesa, rekla je ona.

Ambasador Rumunije u Srbiji Oana-Kristina Popa je rekla da postoji mnogo razloga da Srbija sagleda iskustva njene zemlje u procesu integracije u EU.

Postoje tri glavne stvari u iskustvu sa integracijom. Ona nije brza, nije laka i kada se okonča ona nije završena, rekla je Popa. Pristupanje EU je važan momenat ali integracija se nastavlja i posle toga, rekla je Popa.

Rumunija vam nudi ekspertizu i znanje i već smo počeli razmenu iskustava, rekla je ona i napomenula da je važno zapamtiti da su osnovna pravila za članstvo ista kao što su bila za Rumuniju i Bugarsku.

Ne postoje prečice, rekla je ona i upozorila da se reforme moraju sprovesti na vreme jer zemlje koje to ne urade ne mogu da funkcionišu unutar Unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari