Miščević: Zastoj dijaloga je zastoj pregovora 1Tanja Miščević Foto: Zoran Mrđa/Fonet

Šefica Pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) Tanja Miščević izjavila je danas da pregovarački proces može biti zaustavljen zbog zastoja u dijalogu sa Prištinom o imovini Telekoma na Kosovu.

Od početka znamo da, kao i poglavlja 23 i 24, poglavlje 35 ima tu kontrolnu ulogu, što znači da ako države članice EU nisu zadovoljne napretkom u poglavljima 23 i 24, odnosno u implementaciji dijaloga, ceo pregovarački proces mora da bude zaustavljen, izjavila je Miščević novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da pitanje imovine na Kosovu nije definisano u pregovaračkim poglavljima, niti dijalogom Beograda i Prištine.

Iako je to tema za koju smo mi još početkom januara 2014. rekli da mora postati deo dijaloga, u pregovorima sa EU se ne definiše ni tema koja će biti predmet razgovora Beograda i Prištine, niti načini na koji će biti razrešavana, rekla je Miščević.

Kako je ukazala, imamo poglavlje 35, koje je „prazna školjka“ – nema prava, nema standarda, već ima praćenja i ocenjivanja primene svega toga što je dogovoreno u dijalogu.

To je ozbiljan problem na koji mi ukazujemo od samog početka, posebno kada ne znate zašto ste vi to krivi, izjavila je Miščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari