Mitić: Zabrinjava što država ne reaguje na mržnju 1Foto: FoNet/ LDP

Uprkos protestu radikala i drugih nacionalističkih pokreta, ali i kordona policije na beogradskim ulicama, može se slobodno reći da je festival „Mirdita, dobar dan“ ispunio očekivanja.

Svaki način da se susretnu mladi ljudi, upoznaju kulture i da se predstavi nešto novo iz Beograda i Prištine predstavlja samu po sebi suštinu festivala i korak napred.

„Zabrinjava, međutim, što država Srbija nema nikakve reakcije na otvorenu mržnju i pretnje izrečene koordinatorki festivala Sofiji Todorović. Zabrinjava, pre svega, što te pretnje dolaze od poslanika Skupštine Srbije koji bi trebalo da predstavljaju volju naroda“, kaže za Danas Anita Mitić, funkcionerka Liberalno-demokratske partije.

Prvog dana festivala „Mirdita, dobar dan“ Mitićeva je i sama bila izložena pretnjama, pa čak i pljuvanju radikala. Priznaje da ju je Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke, danima vređala preko društvenih mreža, da je radikal Miljan Damjanović nasrnuo na nju tokom protesta radikala, dok je policija pokušava da je zaštiti i da ju je jedan od učesnika protesta pljunuo. „Nemam namere da pokrenem bilo kakav pravni postupak ni protiv (Vjerice) Radete, niti (Miljan) Damjanovića, jer su oni sramota ovog društva. Oni su dno dna i ne želim da im pridajem bilo kakvu važnost. Tako se ponašaju samo kukavice i ja sam na takvo ponašanje navikla poslednjih deset godina“, kaže Mitićeva. Dodaje da je suština radikalskog protesta što oni pokušavaju da uzmu deo kolača i teritorije na koji nemaju nikakvo pravo. Napominje da radikali sami sebi daju na značaju, ali je najveći problem što im drugi daju na značaju i što policija nije bolje odreagovala na taj protest.

„Najtužnije je da nešto što je kvalitetno i što je umetnost mladih ljudi iz Prištine i Beograda ostaje u senci ovih događaja. Ali sve to je posledica nerazgovaranja na ljudskom nivou o problemima. Važno je da političari iz Beograda i Prištine zajedno igraju fudbal protiv fudbalske ekipe evropske zajednice, kao što je to bilo 2015. godine, ali nije u redu da rukometašice sa Kosova dođu ovde i igraju“, napominje funkcionerka LDP.

Na pitanje da li je mogla da se izbegne i provokacija sa kosovske strane koju je navodno priredila arhitektica i slikarka Eliza Hodža i kojoj je na graničnom prelazu Merdare policija oduzela tri fotografije, Mitićeva kaže da su te fotografije bile deo izložbe i da one obeležavaju kosovsku nezavisnost. Smatra da nije na policiji, posebno graničnoj, da određuje koje fotografije umetnica može da unese u Srbiju, a koje ne. Na primedbu da i ministar policije Nebojša Stefanović tvrdi da se na tim fotografijama nalaze obeležja terorističke organizacije koja je zabranjena u Srbiji, sagovornica Danasa odgovora da je sve to lančana reakcija, jer su se prvo oglasili kosovski političari, a potom i naši. „To je začarani krug Beograda i Prištine prenatrpan međusobnim prepucavanjima i nerazumevanjima iz koga se teško izlazi“, zaključuje Anita Mitić.

Podseća da je cilj festivala „Mirdita, dobar dan“ da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradiciju saradnje, kojom će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kosovskoj arhitektici i slikarki Elizi Hoža, da podsetimo, u Merdaru su oduzete tri fotografije, od kojih je na jednoj natpis OVK, druga prikazuje proteste i stihove kosovskog pesnika Aljija Podrimje: „Kosovo, krv koja se ne prašta…“, a treća je slika koju je uradila povodom desetogodišnjice proglašenja kosovske nezavisnosti predstavlja „igru“ između kosovske i albanske zastave koja u dodatku ima i pesmu „Moja himna“. Izložba Elize Hodža u okviru festivala „Mirdita, dobar dan“ trebalo bi da bude otvorena 2. juna u Dorćol placu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari