Mladen Mrdalj: Dačić bio u SAD bez Vučićevog nadzora, ako udari na lidera SPS potrebna mu prozapadna stranka za koaliciju 1foto FoNet Božana Pavlica

Mladen Mrdalj, politikolog, kaže za Danas da je nakon kratkog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na društvenim mrežama stekao utisak da je u pitanju zbilja ozbiljna varnica na liniji Vučić-Dačić, ali i poručio da Vučić na Dačića „ne sme da udari“ ako ne obezbedi alternativu za koaliciju sa nekom prozapadnom opcijom, te ostavio mogućnost da takva, Zapadu okrenuta, opcija već sa njim pregovora.

Kao eventualni povod za to on vidi i nedavni odlazak Ivice Dačića u SAD, kada se sastao i sa višim savetnikom Stej departmenta Derekom Šoleom.

– Dačić je nedavno bio u SAD, bez Vučićevog “nadzora”, pa se pitam da li Vučić ima razloga da sumnja da se tu nešto dogovaralo njemu iza leđa, navodi Mrdalj.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić u Vašingtonu je bio u dvodnevnoj poseti, gde je prisustvovao molitvenu doručkom. Tada se i sastao sa Šoleom, koji je u poslednje vreme posebno aganžovan na pitanju Kosova i Metohija.

Naš sagovornik ukazuje i da Vučić na Dačića ne sme „da udari“ sve dok ne obezbedi alternativu za koaliciju sa socijalistima.

– Sa druge strane, Vučić ne sme udariti na Dačića ukoliko ne obezbedi alternativu za koaliciju i ukoliko ne ukine neposredno biranje predsednika Srbije, jer mu tu Dačić treba da bi direktnom podrškom Vučicu smanjio rizik od drugog kruga. Vučić je eksplicitno rekao da može da se kandiduje za premijera, dakle otvara pitanje predsednika, kaže Mrdalj.

On dodaje i da mu današnja poseta specijalnog izaslanika Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka ne deluje kao da ima neke veze sa ovom turbulencijom.

– Sad ćemo videti Dačićevu reakciju. Vučić, ako ne ide sa SPS, ne može ni sa proruskom desnicom, jer bi to verovatno vodilo u sukob sa SAD. Dakle, neko od prozapadne opozicije paralelno pregovara sa Vučićem, smatra Mrdalj.

Nakon što se u režimskim medijima pojavila informacija da je predsednik SNS na današnjem sastanku vrha stranke bio nezadovoljan podrška SPS-a, predsednik Izvršnog odbora ove stranke Darko Glišić optužio je Dačićeve socijaliste za „flertovanje sa opozicijom“. Takođe, u ovim medijima se pojavila i druga informacija sa tog sastanka – da je Vučić izrazio mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora u septembru, kao i svoju kandidaturu za premijera.

Nakon ovih naprednjačkih optužbi oglasio i socijalista Branko Ružić koji ih je odbacio te kako bi najbolje bilo da predsednici naprednjaka i socijalista razgovaraju, a zatim su iz ministarstva spoljnih poslova navela kako je ministar Ivica Dačić otkazao sve sutrašnje sastanke.

Sve se ovo odigravalo neposredno pred dolazak Miroslava Lajčaka, koji je u vilu „Mir“, gde je upriličen sastanak s Vučićem, došao pravo iz Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari