Prvi put na biralištima 17. decembra: Kako se mladi koji su postali punoletni upisuju u birački spisak? 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Svi mladi koji su od poslednjih izbora postali punoletni, kao i oni koji pune 18 godina najkasnije na dan izbora, 17. decembra, ne moraju sami da se prijavljuju za upis u birački spisak, već se to radi automatski.

Kako za Danas objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, podaci o svim mladim osobama koje su stekle punoletstvo dostavljaju se po službenoj dužnosti licu ovlašćenom za ažuriranje podataka radi upisa u birački spisak.

– Da bi se lice po ovom osnovu upisalo u birački spisak mora da ispunjava i ostale uslove za sticanje biračkog prava: poslovnu sposobnost i državljanstvo Republike Srbije. Pre upisa lica po ovom osnovu lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska dužno je da proveri adresu prebivališta i ostale podatke koji se upisuju u matične knjige (poslovna sposobnost, državljanstvo, činjenice koje se odnose na smrt ili promenu ličnog imena). Ukoliko lice koje je postalo punoletno ispunjava sve uslove za ostvarivanje biračkog prava, biće upisano po službenoj dužnosti – kažu u Ministarstvu.

Na pitanje kako mladi mogu da provere da li su upisani u birački spisak, iz Ministarstva navode da pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i može da se izvrši neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boraviše za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva – https://upit.birackispisak.gov.rs/

– Građani mogu izvršiti uvid u podatke koji se o njima vode i preko Portala eUprava (usluga eZahtev za upis/izmenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku). Potrebno je da su registrovani korisnik Portala eUprava, a mogu se prijaviti putem mobilne aplikacije ConsentID ili kvalifikovanim elektronski sertifikatom – ističu u Ministarstvu.

Oni napominju da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano da se, nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora, u birački spisak upisuju i maloletna lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora.

Prvi put na biralištima 17. decembra: Kako se mladi koji su postali punoletni upisuju u birački spisak? 2
Foto: Beta/Dragan Gojić

– I maloletna lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, ukoliko ispunjavaju ostale uslove za sticanje biračkog prava (poslovnu sposobnost i državljanstvo Republike Srbije) biće upisana u birački spisak – odgovaraju iz Ministarstva na pitanje da li i mladi koji će 17. decembra postati punoletni mogu da izađu na izbore i glasaju.

Kako bi motivisali mlade da izađu na glasanje na predstojećim decembarskim izborima, udruženje srednjoškolaca „I mi se pitamo“ počelo je nedavno kampanju „I ti se pitaš“.

– Kampanja „I ti se pitaš“ je pokrenuta kako bi se proširila svest među mladima da je važno da glasaju i iskoriste svoje pravo kako bi doprineli boljoj budućnosti, ali pre svega kako bi učestvovali u odlučivanju koje se neposredno tiče njihovih života – rekao je nedavno za Danas Luka Babić, iz udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“.

Istraživanje Demostata je pokazalo da su mladi u Srbiji nezainteresovani za politiku, u njenim različitim aspektima.

Između dve trećine i tri četvrtine mladih izjavljuje da ih politika malo ili nimalo interesuje, pokazalo je to istraživanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari