Zašto Vučić čeka poslednje dane da bi raspisao izbore za 17. decembar? 1Izborna kampanja foto FoNet Nenad Ðorđević

Izbori su najavljeni za 17. decembar, uveliko se govori i padaju dogovori o opozicionim kolonama, ali zvaničnog raspisivanja još nije bilo.

Krajnji rok za parlamentarne izbore je, kaže za Danas Raša Nedeljković, programski direktor “Crte”, 2. novembar.

Predsednik Srbije, gostujući na TV Prva, najavio da će izbore raspisati “u sredu ili u četvrtak”, a podsetimo da su najavljeni parlametnarni, beogradski, lokalni, ali i pokrajinski izbori.

Ako predsednik Srbije zaista izbore raspiše u četvrtak, to će značiti da je sačekao poslednji dan za njihovo raspisivanje.

Našeg sagovornika smo upitali zašto predsednik za raspisivanje izbora čeka poslednje dane, ako je pre nekoliko sedmica najavljeno da će oni biti 17. decembra.

Nedeljkov kaže da se razlozi kriju u korišćenju moći i prednosti koju vlast ima u odnosu na druge aktere za diktiranje svih uslova i okolnosti kad, koji i pod kakvim pravilima će se održati izbori.

“U ovom konkretnom slučaju vidimo kako je partija na vlasti podredila javne interese isključivo sebi – pravljenje ne izvesnosti za sve aktere (medije, građane, partije u opoziciji, posmatrače), sem za partije na vlasti i time se dodatno pravi prednost za njih”, navodi Nedeljkov.

Programski direktor Crte navodi da razloge za ovakve postupke vlasti treba tražiti i u tome što je Srbiaj u poslednjih 11 godina provela ujkupno dve godine, tri meseca i četiri dana, odnosno 842 dana u razdobljima od raspisivanja parlamentarnih izbora do formiranja Vlade.

Protekle sedmice održana je poseldnja sednica zasedanja ovog saziva Skupštine, a sada se očekuje i njegovo zvanično raspuštanje od strane predsednika Skupštine Vladimira Orlića.

Podsetimo i da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ostavku već podneo. Računajući i Beograd, po zasad poznatim informacijama, u 66 lokalnih samouprava gradonačelnici i predsednici opština podneli su ostavke, kako bi time omogućili raspisivanje izbora.

Iako su pokrajinski izbori najavljeni, i dalje nema ostavke predsednika Vlade AP Vojvodina Igora Mirovića, takođe iz redova naprednjaka.

On je krajem septembra, dan nakon masovnih ostavki predsednika opština i gradonačelnika, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da ostavku ne planira, ali su nakon toga, od strane predsednika Republike, najavljeni i izbori u ovoj pokrajini.

O datumu izbora i njihovom raspisivanju mesecima se spekulisalo, a njihovim raspisivanjem za decembar, Vučić je ispunio zahtev proevropske opozicije okupljene oko organizacije protesta „Srbija protiv nasilja“ da oni budu raspisani i održani do kraja ove godine.

Svi rokovi za izbore propisani su Ustavom i zakonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari