Kada su krajnji rokovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih, beogradskih i pokrajinskih izbora i koja je procedura? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Politikolog Boban Stojanović objašnjava za Danas da će se već početkom oktobra znati da li će biti vanrednih beogradskih izbora, a početkom novembra hoće li vlast raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Napominje da izbori mogu biti 24. ili 31. decembra, jer je tada nedelja, dan zakonom određen za održavanje izbora.

„Da bi parlamentarni bili 24. – zakonom su definisana četiri načina kad se raspušta Skupština i uglavnom se koristi da se Skupština raspusti uz obrazložen predlog Vlade i to može da uradi Brnabić i suštinski istog dana predsednik može da raspiše vanredne parlamentarna izbore“, navodi on.

Sagovornik Danasa ističe da je najmanji rok za izbornu kampanju, kada su u pitanju parlamentarni izbori, 45 dana.

„To znači da bi već 9. novembra trebalo da se raspišu parlamentarni izbori da bi građani na birališta izašli u 24. decembra“, kaže on.

Kada su krajnji rokovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih, beogradskih i pokrajinskih izbora i koja je procedura? 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Opozicija zahteva i održavanje vanrednih beogradskih izbora do kraja godine, te s tim u vezi Stojanović odgovara da je tu procedura nešto duža.

Da bi se raspisali prevremeni lokalni izbori, u koje spadaju i izbori na nivou Grada Beograda, potrebno je da gradonačelnik ili predsednik opštine podnesu ostavku ili da im lokalni odbornici izglasaju nepoverenje, ali izbori se ne mogu raspisati odmah nakon toga.

„Međutim da bi se raspustila Skupština opštine ili grada mora da prođe trideset dana. Na izbore se ide ako 30 dana od dana ostavke ili izglasavanja nepoverenja Skupština opštine ili grada ne izabere novog prvog čoveka lokalne samouprave“, navodi.

Na tih 30 treba dodati još 45 dana, što je minimum za lokalnu kampanju, te se dolazi do toga da je krajnji rok za podnošenje ostavke gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića 8. oktobar, da bi izbori bili tog 24. decembra.

Stojanović podseća da su se čuli glasovi i o vanrednim pokrajinskim izborima, ali napominje da je tu procedura dosta drugačija, te da bi predsednik pokrajinske Vlade morao ostavku podnese do kraja ove sedmice.

„Predsednik Vlade Vojvodine mora da podnese ostavku, a Skupština se raspušta u roku od 60 dana i na to treba dodati 30 dana kampanje najmanje. Prostim sabiranjem, od ostavke mora da prođe 90 dana“, kaže on.

Mandat aktuelnog saziva lokalnog parlamenta je 31. jul 2024. godine, te sledeće godine svakako slede redovni pokrajinski, ali i lokalni izbori.

Proevropska opozicija koja organizuje proteste „Srbija protiv nasilja“ zahteva održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine. Odgovarajući na navode predsednika Vučića da u zvaničnom zahtevu zatražili raspisivanje, a ne održavanje izbora do kraja godine, te da će izbora biti u martu mesecu, opozicionari su govorili da je to „igra reči“, te da se u samom zahtevu jasno vidi da traže da građani do kraja godine izađu na birališta, ali i da su to tražili više puta u javnim obraćanjima.

Izbore traže kako bi ispunili zahteva građana sa višemesečnih protesta „Srbija protiv nasilja“, jer ih do sada vlast nije ispunila.

Predsednik Vučić naveo je da izbori mogu biti raspisani do 31. decembra za 4. mart sledeće godine, ili nedelju dana ranije, ako to potrebno zbog roka od 60 dana.

Govoreći o tom zahtevu, u kom se spominje raspisivanje izbora do kraja godine, za predstavnike opozicije rekao da su „nepismeni“ i da su mislili na nešto drugo, odnosno održavanje izbora do kraja godine. Predsednik dodao i da će i to uzeti u obzir, pa će u skladu sa tim da im „izađe u susret“.

S tim u vezi danas se oglasila i premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da stranka čiji je deo, SNS, ne beži od izbora, ali da opozicija „jedno piše, a drugo priča“, te da je opoziciji i dalje otvoren poziv za razgovor o tehničkim izbornim uslovima s predsednikom, na koji se do sada, rekli su, nisu odazvali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari