Lista SNS će se zvati "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić": Nije prvi put da Vučić pokušava da glumi Đinđića 1Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as/mda, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Lista Srpske napredne stranke na narednim izborima zvaće se prema najavama „Srbija ne sme da stane – Aleksandar Vučić“, što je deo javnosti asociralo na rečenicu prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića.

Naprednjaci pak tvrde da je to odgovor onima koji su želeli da ona stane, aludirajući na slogan „Sve mora da stane“ koji su građani i opozicija koristili na protestima posle masovnih ubistava u maju.

Zoran Živković, izvršni direktor Centra za razvoj građanskog društva “MilenijuM” i bivši član DS, za Danas kaže da je to ipak još jedna zlouporeba SNS-a i njihovog takozvanog lidera.

– A to je da pokvare i neke dobre stvari koje su se dešavala u Srbiji. Svi znaju da je to bila jedna od, ne parola, nego od projektnih definicija Zorana Đinđića. Nije prvi put da Vučić pokušava da glumi Đinđića, što je jedan primitivizam najgore moguće vrtste. Srbija je stala onoga trenutka kada je Vučić preuzeo vlast, od tada ubrzano napreduje kriminal, ali na svaki drugi način Srbija nazaduje. To je samo nastavak jedne pogrešne i pogubne politike vlasti Aleksandra Vučića – objašanjava on.

Dok je Žarko Korać, potpredsednik vlade Zorana Đinđića, zgranut mogućnošću da izborna parola SNS za predstojeću izbornu kampanju bude “Srbija ne sme da stane”, koja je vezana za Zorana Đinđića.

– Radilo bi se o gorim stvarima od političkog cinizma, jer su „lideri SRS, Šešelj i Tomisla Nikolić, od kojih je nastala SNS, pre ubista na velikom mitingu u Beogradu, najavljivali njegovo ubistvo rečima “i Tita je bolela noga pre smrti”. Zauvek su te reči ostale vezane za tu stranku. Uostalom Šešelj je to ubistvo pohvalio. Zato bi SNS trebalo u velikom luku da izbegava sve što je vezano za nesrećnog premijera. Dobro plaćaju svoje marketinške stručnjake, neka im izaberu drugu parolu – rekao je on za N1.

A Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu i bivši predsendik DS, ukazuje da je to najveća osveta naprednjaka Zoranu Đinđiću.

– Već 11 godina svedočimo pokušajima vladajuće partije da uzvise svog vođu poredeći njegovu ‘energiju, viziju i intelekt’ sa Đinđićevim. Istovremeno svedočimo i podmukloj kampanji kriminalizacije Zorana Đinđića. Sitni udbaški špiclovi su nebrojen broj puta na televizijama sa nacionalnom frekvencijom usput ‘nabacivali’ kako je atentat na premijera, zapravo, bio mafijaški obračun. U jednom trenutku su organizovali i peticiju za oslobađanje Milorada Ulemeka Legije, koja je samo formalno bila u funkciji ‘spiranja ljage sa časnog heroja i velikog patriote’“. Zbog svega navedenog, sprska javnost, ili bar njen obavešteni deo, zgrozila se nad idejom da SNS za svoj slogan, ni manje ni više, ‘preuzme’ njegovu rečenicu Srbija ne sme da stane – naveo je Pajtić u autorskom tekstu za Novu.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari