Mogerini želi sporazum do kraja mandata 1Foto: EPA/ Patrick Seeger

Tačne su tvrdnje pojedinih medija da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini želi da do kraja njenog mandata, odnosno do novembra 2019, Beograd i Priština u potpunosti normalizuju svoje odnose.

Prema rečima naših izvora, Mogerini, posrednica u Briselskom dijalogu, smatra da bi to „predstavljalo krunu njene dosadašnje karijere“, i „svim silama trudiće se da dođe do sporazuma u narednoj fazi pregovora koja bi trebalo uskoro da počne“.

List Kurir objavio je da Mogerini ulazi u trku za generalnog sekretara NATO i da zato insistira da Beograd i Priština potpišu sporazum o normalizaciji odnosa. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je za Kurir: „Znam da Mogerinijeva hoće da uđe u trku za generalnog sekretara NATO. U Briselu se tako nešto može čuti. Moguće je da se njoj žuri da Beograd i Priština postignu dogovor do kraja godine, jer želi s tim da krene u kampanju za prvog čoveka NATO.“ Prema tvrdnjama analitičara i diplomata, Mogerini bi u slučaju da postane nova čelnica NATO mogla da unapredi odnose Alijanse sa Rusijom.

Maja Kocijančić, portparolka Mogerinijeve, izjavila je juče da se ne zna kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou. Kocijančić je na redovnom brifingu za novinare u Briselu izjavila da još nije određen datum sledećeg sastanka dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, prenosi FoNet. Na pitanje o nastavku dijaloga na tehničkom nivou, od kojeg je prištinska strana odustala, Kocijančić je odgovorila da koliko zna, sastanak nije bio ni zakazan za danas.

Kontakti sa obe delegacije se nastavljaju, dodala je Kocijančić. Na pitanje o tome da pojedine zemlje članice EU nisu zadovoljne stepenom informisanosti o tome kako teče dijalog Beograda i Prištine, Kocijančić je rekla da te izveštaje nije videla, ali da može reći da Mogerini redovno obaveštava zemlje članice direktno, ili preko svojih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari