Mond: Srbija krši međunarodni konsenzus selidbom ambasade u Jerusalim 1Foto: Pixabay/Walkerssk

Srbija je postala prva evropska zemlja koja će svoju ambasadu preseliti u Jerusalim i tako sledi primer SAD koje su to učinile 2018. godine, preneo je danas pariski list Mond (Le Monde) i dodao da Srbija na taj način krši međunarodni konsenzus prema kojem ambasade treba da budu u Tel Avivu.

Francuski list se osvrnuo najviše na pitanje Izraela koje se pominje u sporazumima koji su u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa dve strane.

Srbija će preseliti ambasadu u Jerusalim, dok će Kosovo uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom. Tramp je, kako navodi Mond, na Tviteru napisao da očekuje da će i druge islamske i arapske zemlje slediti primer Kosova, koji je u sklopu sporazuma prihvatio da prizna Izrael.

„Međutim, sastanak u Beloj kući je zapravo zavnično bio posvećen normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova. Trampov izaslanik zadužen za to pitanje (Ričard Grenel) je upozorio da se očekuju iznenađenja“, naveo je Mond.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je odmah javio se raduje što će Srbija prva evropska zemlja koja sledi primer SAD i što će Kosovo sa pretežno muslimanskim stanovništvom uspostaviti diplomatske odnose sa Izraelom.

Francuski list navodi da je Srbija na taj način „prekršila međunarodni konsenzus i izazvala nezadovoljnost Palestinaca, koji odbijaju bilo kakvu posredničku ulogu SAD u rešavanju spora sa Izraelcima“.

Veći deo međunarodne zajednice ne priznaje zvanično Jerusalim kao glavni grad Izraela i smatra da takvo priznanje mora biti deo rešenja decenijskog sukoba sa Palestincima po modelu dve države u kojem će istočni Jerusalim biti glavni grad buduće palestinske države.

Ekonomska normalizacija odnosa Beograda i Prištine u sporazumu u kojem se pominje Izrael dolazi posle najave sporazuma o normalizacije odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je postignut uz pomoć SAD.

Ti dogovori dolaze pred predsedničke izbore u SAD zakazane u novembru.

Trampovo okruženje pokušava te sporazume da prikaže kao diplomatski uspeh posle niza neuspeha u spoljnoj politici, među kojima su pitanja Severne Koreje, Irana, Venecuele i postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca, naveo je francuski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari