Mondoloni: Makron više pritiska gas nego kočnicu i želi veću ulogu u regionu 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da Francuska igra punu ulogu u regionu i Srbiji, rekao je ambasador Francuske Frederik Mondoloni upitan o mogućnosti da predsednik Francuske imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

On je na konferenciji za novinare rekao da se Makron u Francusku vratio sa idejama i željom da Francuska bude prisutnija u regionu, ali da ako ima ideju za budućnost na predsedniku Francuske je da to objavi.

„Slikovitim rečima, on više pritiska gas nego kočnicu“, rekao je Mondoloni.

On je rekao da Makron smatra da Francuska u poslednjih 20 godina nije bila dovoljno prisutna u regionu.

Upitan o mogućnosti održavanja samita u Parizu, Mondoloni je rekao da Francuska smatra da status quo nije dobro rešenje jer tenzije mogu da se pojačavaju.

„Želimo da organizujemo sastanak, možda već početkom jeseni. Radimo na tome sa našim prijateljima iz Srbije i Nemačke, kao i kosovskom stranom, da bi sastanak bio održan brzo“, rekao je Mondoloni.

Na pitanje o situaciji u kojoj nije održan sastanak opozicije sa Makronom tokom posete Beogradu, ambasador je rekao da je pismo stiglo 9. jula, a da je francuski predsednik dolazio 15. jula, kao i da se za posete takvi sastanci ugovaraju nedeljama unapred.

„Kada je predsednik video da postoji pismo, hteo je da se organizuje sastanak sa njegovim najbližim saradnicima i odlično je prošao“, rekao je Mondoloni.

Upitan o izjavama kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o naoružavanju Srbije, Mondoloni je kazao da kada je reč o protivavionskim raketama „mistral“, Francuska ima privilegovan odnos sa Srbijom i da je Beograd glavni partner u regionu, kao i da dve zemlje imaju sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Mondoloni je u obraćanju novinarima rekao da od kako je francuski predsednik otišao iz Beograda ambasada gleda kako je ta poseta primljena u medijima i narodu i da je srećna kako je poseta praćena, a da je Makron uputio veliko hvala Srbiji i srpskom narodu zbog načina na koji je dočekan.

On je preneo i da je predsednik Francuske veoma zadovoljan posetom i da je važno da se iz njegove posete upamte poruke prijateljstva i poštovanja.

Mondoloni je kazao da je Makron poslao poruku poštovanja za sve koji su poginuli od Prvog svetskog rata, boreći se rame uz rame sa Francuzima, do žrtava ratova 1990-ih godina, ali i poruku poštovanja prema evropskim aspiracijama Srbije i poštovanja prema poziciji Srbije u vezi sa teškim pitanjem Kosova.

„Mi znamo da nemamo magično rešenje. To je osetljivo pitanje za Srbiju. Želimo da pomognemo“, poručio je Mondoloni.

On je dodao i da je Makron želeo da dođe 2018. godine i da je to zaista želeo, ali da je došao u sunčanom julu, te da je odlučio da prenoći u Beogradu kako bi bolje upoznao grad i ljude, da se sreo sa mladima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih, organizacijama civilnog društva i umetnicima kako bi stekao kompletnu sliku o Srbiji.

„Probao je srpsku kuhinju i vino, koje mu se veoma dopalo. Slušao je srpsku muziku i ona mu se dopala. Francuska strana je izuzetno zadovoljna istorijskom posetom, koja je istorijska jer je prva posle 18 godina, ali i zbog srdačnog dočeka“, ocenio je Mondoloni i dodao da je Makron otišao sa željom da se više angažuje u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari