Montgomeri: Vučić je u pravu kada kaže da su SAD i NATO zaobišle UN kada su bombardovale Srbiju 1Foto: HRT/Screenshot

Nekadašnji ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je da se kosovski premijer Aljbin Kurti ponaša na neoprostiv način i uništava odnose sa SAD i dodao da je svim liderima na Zapadu pitanje Kosova primarni problem.

Montgomeri je u intervjuu za Kosovo Onlajn dodao i da SAD i EU trenutno nemaju nove ideje ili novi pristup dijalogu i rešavanju nastale situacije, a da bez će bez novog pristupa napredak biti teško ostvariv.

Komentarišući govor predsednika Srbije Alekasndra Vučića tokom zasedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, Montgomeri kaže da je Vučić potpuno u pravu svojoj tvrdnji da su SAD zajedno sa nekim svojim evropskim saveznicima zaobišle UN i sa NATO-om kada su ušle u kampanju bombardovanja Srbije. Dodao je da je ta ista grupa, jednostrano, priznala nezavisnost Kosova bez UN-a. Posledica toga je da je Putin to moga da iskoristi kao opravdanje „za svoju upotrebu nasilja u Ukrajin“.

Smatra da su SAD zaobilaženjem UN napravile veliki korak da pomognu kosovskim Albancima.

„Od tada smo radili zajedno, u veoma dobrim odnosima. Kosovski premijer odbacuje tu saradnju. On uništava naš odnos i ponaša se na način koji je neoprostiv. Svim liderima na Zapadu je pitanje Kosova primarni problem. On ne čini nikakvu uslugu kosovskim Albancima, jer, kao što sam rekao, imali smo dobar odnos, a on ide ka tome da ga uništi“, rekao je Montgomeri.

Dodaje da su potrebne nove ideje ili novi pristup rešavanju situacije, ali da ga ni SAD ni EU nemaju.

„Da bi se Kosovo razvijalo ekonomski, dobilo strane investicije, mora imati pristojne odnose sa svim komšijama, uključujući Srbiju. Kosovo bi trebalo da se trudi iz sve snage da ima dobar odnos sa Srbijom. Na taj način bi Kosovo moglo da ostvari ekonomski progres. Kako stvari stoje sada, Kosovo je zemlja trećeg sveta u smislu ekonomije, i to bi trebalo da se promeni. To se može promeniti tako što će se ići napred umesto stalnog provociranja Srba i izazivanja problema. Video sam ljude poput Kurtija širom Balkana koji žele da se stalno vraćaju u prošlost, jer im to donosi gralove i podršku, ali to ne rešava probleme. To mora da prestane“, poručio je.

Montgomeri je pozvao i na ukidanje veta, kako bi EU reflektovala današnji svet, a ne onaj iz 1945. godine, ali i kako UN ne bi nastavila da bude beznačajna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari