(VIDEO) Vučić u Ujedinjenim nacijama: Srbija je na putu ka EU, ali nije spremna da okrene leđa starim prijateljstvima 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Ovde sam kao predstavnik zemlje koja je na putu uaska u EU ali nije spremna da okrene leđa priajteljstvima koja  je gradila vekovima“, rekao je predsednik Srbije na početku izlaganja.

Vučić je naglasio da principi Ujedinjenih nacija predstavljaju jedinu suštinsku odbranu svetskog mira.

„Svi koji govorimo u UN govorimo o sopstvenim problemima i pričamo o budućnosti bez dovoljno relističnog pogleda na svet“, rekao je on.

Dodao je i da mnogi nisu čuli reči Gutereša i niko nije preneo njegove reči, a da je u eri drušvenih mreža samo važan lajk.

„Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja“, rekao je predsednik Srbije.

Nakon toga, osvrnuo se na pitanje Kosova i Metohije.

„Hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog zakona može dovesti do cepanja moje zemlje koje je počelo 2008. godine“, rekao je on.

Rekao je i da su globalni mir i stabilnost izloženi stalnoj pretnji, i da nisu pronađena rešenja za probleme. Umesto toga su, naglasio je Vučić, problemi postali učestali.

„Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je on i dodao da je nemački ministar rekao da ta država čvrsto poštuje povelje Ujedinjenih nacija, a „sve bi to bilo lepo kad bi bilo istinito“.

Kako je istakao, suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima.

„Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, ocenio je Vučić.

Vučić je istakao kako „nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica“.

„Svi oni koji su sproveli agresiju protiv Srbije danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a mi ga podržavamo i ne menjamo svoja načela. Za nas svako nasilje je isto“, poručio je predsednik Srbije.

Naglasio je i da u savremenom svetu pravila treba da važe za sve i dodao da je „mir postao zabranjena reč“.

„Podržao sam izlaganje američkog predsednika o poštovanju teritorijalnog integriteta i ljudskim pravima, ali gotovo sve zapadne zemlje prekršile su Povelju UN i Rezoluciju 1244“, rekao je Vučić.

Sa druge strane, kako je istakao, Srbija ne menja svoje principe

„Nama je svako nasilje isto. Svako kršenje Povelje UN je isto. Bez obzira na silu, i bez obzira na izgovore. Ali kada ih pitamo o onome što je urađeno mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predsednici manjih zemalja čuli milion puta: ‘Ne vraćajte se u prošlost’. Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake. Ako se menjaju tako lako, onda to nisu principi. Sva pravila moraju da važe za sve, ili ćemo kao svet završiti u najtežim sukobima. Još jedna bitna stvar je da je mir postao zabranjena reč. Svi imaju svoje favorite i krivce. Velike sile imaju samo lažne principe“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naveo je da se danas na Kosovu odigrava ogoljeno nasilje koje nad Srbima primenjuju separatisti Aljbina Kurtija.

„Samo prošle nedelje je Aljbin Kurti u Briselu poručio da će Srbi da plate i da pate. Da li je moguće gore ruganje ljudskosti i međunarodnom poretku. Samo dan kasnije, upravo sada, odveden je novi kontingent Srba, uhapšenih u njegovoj kampanji terora“, istakao je on.

Vučić je rekao i da cinizam Kurtijevog režima ide toliko daleko, da iako su EU i Amerika izdali saopštenje kojim osuđuju nasilje vlasti u Prištini, skočio broj napada na Srbe.

„Miloš i Stefan Stojanović, srpski dečaci, upucani su na Badnje veče od strane ilegalnih pripadnika snaga bezbednosti. Iako svi znaju da je samo postojanje KBS ilegalno po Rezoluciji 1244. Zabrana glasanja za Srbe, ekonomska blokada, to je deo tužne svakodnevice za Srbe“, kazao je Vučić.

On je istakao da u ovom slučaju nema proglašavanja humanitarne katastrofe i poziva na akciju, i da mnogi samo slažu ramenima.

„Ali uvek kažu da će sve biti krivica obe strane. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake članice UN. Samo je tužno što se oni veliki, koji odlučuju, pozivaju na svoje principe, koji im u tom trenutku odgovaraju. Jasno je po tome da ulazimo u eru velikih sukoba“, dodao je Vučić.

Baš u takvoj situaciji, naglasio je predsednik Srbije, UN ostaje jedini faktor koji nas okuplja.

„Pružamo punu podršku svim reformskim procesima UN, uključujući inicijative generalnog sekretara UN za jačanje ove organizacije. Da ne bismo svi nestali, moramo se svi ujediniti na tom poslu“, kazao je predsednik.

Naposletku, istakao je da poštovanje povelje UN nije izbor, već obaveza.

„Slažem se kada je u pitanju neopohodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suverenieta Ukrajine, Srbija to radi za svaku članicu UN. Ne razumem kako to neki ne čine za Srbiju. Selektivna primena principa dovodi do izraženih podela“, zaključio je Vučić.

On je svoj govor u Ujednjenim nacijama završio pozivom na EXPO27.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Podsećamo, predsednik je na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija proteklih dana imao niz bilateralnih susreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari