Moramo Zajedno: Narodna poslanica Danijela Nestorović nezakonito prisluškivana 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Narodna poslanica Moramo-Zajedno i advokatica Danijela Nestorović čiji klijenti su neki od aktivista koji su branili planinu Staricu, došla je do dokaza da je njen telefon bio na meri prisluškivanja policije u Majdanpeku.

Kako je ocenila Informativna služba Zajedno, takav čin policije Majdanpeka je skandalozan i nedopustiv, jer je advokatici na taj način ugrožena privatnost i poslovni ugled, zbog presretanja razgovora sa klijentima.

Iz Zajedno su u saopštenju naveli da postoje dokazi da je načelnik policije u Majdanpeku podneo Zahtev za izdavanje listinga telefonske komunikacije 5. oktobra ove godine i da je listing predat tužilaštvu, a da je predlog sudiji za prethodni postupak za izdavanje naloga za pribavljanje evidencije ostvarene telefonske komunikacije za period od 29. septembra 2022. godine pa do dana izdavanja listinga zatražila zamenik javnog tužioca Negotina Ksenija Branković.

Narodna poslanica Nestorović istakla je da se prisluškivanje može sprovoditi u slučaju sumnje da je lice učinilo krivično delo, ili da priprema krivično delo, a okolnosti ukazuju da se na drugi način krivično delo ne bi moglo otkriti, sprečiti ili dokazati.

„Jasno je da je primena ovih odredaba u odredjenim slučajevima opravdana, ali se s druge strane ostavljaju mogućnosti za različite zloupotrebe, prilikom prikupljanja podataka, ali i tokom njihove obrade. Upravo zbog toga, Ustav Srbije garantuje tajnost pisama i drugih sredstava komunikacije i propisuje da su odstupanja u pogledu tajnosti komunikacije dozvoljena samo na osnovu odluke suda, na određeno vreme, ako su neophodna radi vodjenja krivičnog postupka, ili zaštite bezbednosti Srbije, na način predviđen zakonom“, objasnila je Nestorović.

„Dok se pravi medijska fama oko navodnog prisluškivanja predsednika, predstavnici opozicije i advokati, koji časno rade svoj posao, izloženi su raznim vidovima represije i ugrožavanja privatnosti. Narodni poslanik uživa imunitet dok advokat nikako ne sme biti pod merama nadzora osim ukoliko nije jedan od osumnjičenih za izvršenje nekog krivčnog dela“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari